Најновије

Задатак Комисије за заштиту конкуренције спречавање нелојалних односа на тржишту Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, на Петој седници Другог редовног заседања Народне скупштине, говорила је  о предлозима одлука о избору председника и чланова Комисије за заштиту конкуренције.

Комисија за заштиту конкуренције има своју мисију, а то је да се стара да услови на српском тржишту буду такви да омогућавају равноправно учешће свих привредних субјеката и њихових роба и услуга како би се омогућио привредни раст и развој наше земље, али и заштитили интереси и положај наших потрошача од лоших и штетних понуда на тржишту

Поштоване колеге народни посланици, уважени грађани и грађанке Србије, данас је на дневном реду овог скупштинског заседања, између осталог, избор председника и чланова Комисије за заштиту конкуренције.

У својству предлагача говорила је колегиница Петровић и мало шта се има додати на њену дискусију. Међутим, рећи ћу да кандидати који испуњавају законом прописане услове, Народној скупштини, предложио је надлежни одбор, односно Одбор за привреду, регионални развој, туризам, енергетику и трговину.

Најпре бих се кратко осврнула на значај Комисије за заштиту конкуренције као самосталног и независног органа, који је законом овлашћен да се стара пре свега о заштити конкуренције на тржишту Републике Србије, тако што прати и анализира услове конкуренције на секторским тржиштима, решава о правима и обавезама учесника на тржишту, одређује управне мере, доноси упутства и смернице за спровођење кровног закона, предлаже Влади доношење прописа за спровођење закона и учествује у њиховој изради.

Дакле, законска овлашћења, али и одговорност Комисије за заштиту конкуренције су велика и она говоре управо о значају овог органа за регулисање и контролу тржишне конкуренције, о законском поступању учесника и евентуалним повредама конкуренције од стране учесника, као што је на пример незаконита концентрација учесника на тржишту.

Дакле, Комисија има задатак да својом активношћу спречава нелојалну конкуренцију и својим мерама онемогући незаконито привилеговане учеснике у тржишној утакмици да крше закон.

Овај закон који је донет 2009. године усклађен је са правом ЕУ и у овој области управо има за циљ да регулише односе на тржишту и понашању учесника, поготово оних који би да на нелојалан начин учествују, заузимају тржиште и онемогућавају мање и економски слабије учеснике. То свакако не би допринело главном циљу, а то је економски просперитетно друштво и тржишно уређена економија.

Комисија за заштиту конкуренције има своју мисију, а то је да се стара да услови на српском тржишту буду такви да омогућавају равноправно учешће свих привредних субјеката и њихових роба и услуга како би се омогућио привредни раст и развој наше земље, али и заштитили интереси и положај наших потрошача од лоших и штетних понуда на тржишту. У том смислу, видим улогу и значај Комисије за заштиту конкуренције, као регулатора који штити интересе учесника на тржишту, али и потрошача.

Оно што смо чули од предлагача јесте да је неопходно, како би Комисија обављала своје законске надлежности у пуном капацитету, изабрати председника Комисије и још три члана Савета Комисије, који се бирају из реда угледних стручњака из области права и економије.

Ја сам као члан Одбора учествовала у раду и оно што јесте моје задовољство то је да је Одбор за привреду пред собом имао 23 квалитетна кандидата, највероватније да би могли да понесемо и хипотеку и да смо се о неке квалитетне људе огрешили, на жалост морали смо свести на три члана и председника. Чврсто верујем да је избор који је Одбор за привреду направио и предложио Скупштини Србије, оно најбоље што је било предложено.

Оно што ме додатно радује јесте да, као и свака друга комисија, и ова има свој мандат. Било је много младих људи, значи да у перспективи нећемо апсолутно имати проблем са људима који ће се озбиљно бавити овим послом са позиције чланова Комисије, јер имају и довољно времена и искуства, а рекла бих и воље да унапреде своје знање и своје капацитете.

Подржавам предлоге које је надлежни Одбор упутио Народној скупштини и наглашавам да ће у дану за гласање и моја посланичка група СПС подржати предлоге који се данас налазе у пленуму. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.