Најновије

Бранко Ружић: Бојкот од опозиције прави друштво мртвих песника Вести

Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији, биће уређена база података и ни на који начин не може да представља узрок било које врсте изборне манипулације, каже у интервјуу за “Блиц недеље” министар за државну управу и локалну самоуправу и функционер СПС Бранко Ружић.

Дан после дијалога власти и опозиције уз посредовање ЕУ, разговарамо о њиховим препорукама, које су се тицале и бирачког списка, о критикама опозиције, али и предстојећим променама у СПС, као и речима лидера ПСГ и глумца Сергеја Трифуновића да га лидер социјалиста стално зове. “Имао је добрих улога на филмском платну, али политика није филм и ова улога коју игра ће му бити једна од најлошије одиграних у каријери” – сматра Ружић.
На основу тока актуелних разговора европских дипломата са представницима власти и опозиције око побољшања изборних услова, како вам се чини, има ли користи од дијалога?

– Сматрам да је евидентно и да и птице на грани знају да је власт увек била и јесте отворена за дијалог. Исхитрени и непромишљени потези дела опозиције, као и покушај да ванинституционално промене владајућу коалицију која има предоминантну подршку грађана Србије довело их је у безизлазну ситуацију њиховом вољом. Серије разговора на ФПН су биле увод у отварање дијалога на месту где је то и нормално, а то су институције система. Дијалог је увек кориснији од деструкције и забијања главе у песак. Наравно да постоји корист од дијалога и свима је јасно да је владајућа коалиција учинила и чини низ корака у законским оквирима који воде ка кристалисању и побољшању свеопштих услова. Што се дела опозиције тиче, добили су још једну шансу да се на одговоран начин, кроз дијалог, врате у живот, и моја топла препорука је да треба да је искористе. У супротном, након избора биће политички плусквамперфект.

Једна од препорука европских дипломата Тање Фајон и Владимира Билчика из ауторског текста за “Блиц” тиче се и “веће тачности и транспарентности бирачког списка”. Где шкрипи? Шта то још треба да се уради?
– Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији и сваким даном је све ажурнији. Ажурирање ЈБС не шкрипи, већ на задовољство свих грађана и јавности, па и европских дипломата, клизи као по лоју. У претходном периоду смо дигитализацијом и умрежавањем база матичних књига умрлих и венчаних са ЈБС омогућили аутоматске промене у ЈБС, спровели квалитетне обуке службеника, преко Управне инспекције министарства урадили смо преко 300 редовних и ванредних надзора у општинама и градовима широм Србије и наложили смо тачно 306 мера за отклањање утврђених мањих неправилности. Врло одговорно, као министарство радимо свој посао, спроводимо “фино подешавање” ЈБС јер желимо да се приближимо идеалу потпуне ажурираности списка. Чинимо све да ЈБС буде најуређенија база података и са сигурношћу тврдим да ни на који начин ЈБС не може да представља узрок било које врсте изборне манипулације.

На констатације власти да су изборни закони исти као и за сва претходна изласка на биралишта, опозиција узвраћа да је проблем у њиховом непоштовању, а из ЕУ у имплементацији. Јесу ли у праву?

– Једно је сигурно. Изборно законодавство се није мењало дуги низ година, јесте рецидив времена у којем је део садашње “бојкоташке” опозиције, народски речено, ведрио и облачио српском политичком сценом и иницирао такве прописе. Нисам заиста приметио да је присутно неко кардинално одсуство имплементације закона. Уколико и има неких кашљуцања, сматрам да је та проблематика поодавно на столу и да се решавају сви недостаци у имплементацији управо захваљујући одговорности и политичкој вољи владајуће коалиције. Опозиција има легитимно право да изналази аргументе и оправдања за дефицит подршке у бирачком телу, али још их нисмо чули шта је њихова политика у вези са виталним државним питањима и зато у одсуству политике постају Калимеро.

Шта кажете на захтев опозиције да се избори помере, а да се формира прелазна влада, од којег не одустају?
– “Што је баби мило, то јој се и снило”. Да ли ико рационалан може да предложи кршење највишег правног акта једне државе, одлагање избора ван Уставом дефинисаних временских оквира и да притом очекује да ће та њихова жеља бити услишена?! Врло се прецизно зна када је време избора и такав неодговоран потез и дефанзивна тактика само може да им одузме и оно мало подршке коју имају код грађана. Они очигледно сањају 5. октобар и ондашњу прелазну владу на републичком нивоу. Ако наставе да се баве политиком у сну, повратак на јаву ће им бити врло болан. Актуелни друштвено-политички тренутак је неупоредив са временом 5. октобра, у вредносном, политичком, економском смислу, као и у смислу међународног контекста.

Ако део странака опозиције остане при бојкоту, шта мислите, ко ће бити на већем губитку, власт или опозиција?
– То вам је као у фудбалу, уколико не желите да изађете на терен и да се такмичите са ривалом, чека вас губитак од 3:0 пар форфе. Свакако би тај део опозиције постао друштво мртвих песника у политичком смислу. Али још једном бих и апеловао на њих да добро извагају и промисле да ли желе да буду одговорни према својим бирачима или не. Ред је да часно изађу на мегдан, а не да побегну с њега. Свакако би значило и њихово присуство у парламенту уколико су кадри да буду један аргументован коректив власти. Мислим да су далеко од тог статуса, али можда се и промене.
СПС би ускоро требало да бира најуже руководство. Очекујете ли да останете и даље један од потпредседника странке?

– Сматрам да је најважније да СПС на седници Главног одбора настави са заокруживањем демократског изборног процеса у странци, али пре свега да формализовањем састава Извршног одбора као главног оперативног органа, као и састава костура Председништва изврши јасне припреме и определи персонална задужења за изборну кампању у којој очекујемо поштену борбу аргумената и свакако што бољи резултат на сам дан избора. Персонално, никада нисам очекивао било шта, осим да добијем задужења и да радим као део тима. Нико се није родио са функцијом и функција не чини појединца озбиљним политичарем, већ његова дела и препознатљивост у чланству и народу.

Недавно је лидер ПСГ Сергеј Тифуновић рекао да га председник СПС стално зове, што је део јавности подстакло на сумњу да Дачић са опозицијом шурује против СНС и Вучића. Има ли разлог Вучић да сумња у верност СПС и Дачића?

– Верујем Сергеју Трифуновићу за та наводна телефонска звања истом снагом и интензитетом којим му верујем да му је неко из СНС нудио пола милиона евра да би узео учешћа на изборима. Његов вокабулар, воајеризам, жеља да се представи као политички пајац довољно говори о његовој озбиљности у бављењу јавним послом. Имао је добрих улога на филмском платну, али политика није филм и ова улога коју игра ће му бити једна од најлошије одиграних у каријери.

Колико је то пољуљало односе између СНС и СПС? Зли језици би рекли “где има дима, има и ватре”. Какав је интерес Трифуновића да прича такве ствари?

– Што се тиче верности и лојалности, сматрам да је стратешка сарадња СНС и СПС пре свега базирана на искреном односу два лидера, посвећености државотворној оријентацији и одговорности према грађанима Србије као носиоцима суверенитета ове земље. Коректност и визија Александра Вучића је такође веома важан елемент сарадње, али сам сигуран да један лидер таквог калибра, такве снаге и утемељености у бирачком телу, веома мудро уме и зна да изабере партнера за тешке изазове и борбе које смо као држава водили, водимо, а и водићемо и притом побеђивали, побеђујемо и побеђиваћемо. У једном таквом амбијенту дотични Трифуновић је битан као лањски снег и служи за попуњавање предизборног политичког фолклора.

О ПРЕМИЈЕРКИ

Како сарађујете са премијерком? Видите ли себе у Влади и после следећих избора?

– Председница Владе је пре свега сјајан руководилац, човек и показала је да уме веома успешно да кормилари процесима. Као део њеног тима, драго ми је да могу да дâм допринос на пословима који су значајан део мозаика у реформисању наше управе и друштва у целини. Не размишљам ни о изборима тренутно, а камоли о новој влади. У фокусу ми је посао којим се са својим сарадницима бавим у Министарству.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.