Nikola Nikodijević: Pet vekova od osnivanja Havane Beograd

Predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića i člana Gradskog veća, Fadilja Eminovića primio je juče gradonačelnik Havane, Reinaldo Garsija Sapata. Delegacija Grada Beogada boravi na Kubi povodom obeležavanja 500 godina od osnivana glavnog grada ove države.

Ovaj veliki jubilej za narod Kube i stanovnike glavnog grada je privukao značajan broj najviših gostiju iz celog sveta. Tim povodom na Kubi boravi i bivši predsednik Republike Francuske Fransoa Oland kao i kralj Španije Filipe VI. Svečanosti prisustvuju brojne delegacije, gradonačelnici iz čitavog sveta, kao i čelni ljudi velikih američkih gradova.

Delegacija grada Beograda izetno je toplo primljena, a duži razgovor sa domaćinom, predsednikom Pokrajinske skupštine Havane, gospodinom Sapatom, trajao je duže nego što je to protokolom predviđeno i izraz je naglašene dobrodošlice i prijateljskog odnosa prema gostima iz Beograda.

Havana beleži značajan privredni i kulturni rast i ta činjenica privlači investitore i sa istoka i sa zapada. Pored Kine i Rusije, najveće investicije u privredu Kube dolaze iz zemalja Evropske unije.

– Pismenost stanovištva je veoma visoka u odnosu na sve zemlje Centralne i Južne Amerike, škole su besplatne kao i svi vidovi zdravstvene zaštite. Još uvek niski troškovi radne snage privlače strane invesitore i Kuba beleži rast na tom polju – istakao je Nikodijević i dodao da je ovo je bila prilika da se Beograd predstavi kao partner buduće saradnje, jer brojne su oblasti u kojima  može da se podstakne razmena.

Nikodijević je naglasio da je privredni i finansijski centar zemlje upravo Havana i da taj veliki grad, pored turizma, zdravstva i kulture, ima razvijen i jak metalski sektor, što svakako vidimo kao oblast potencijalne saradnje.

– S obzirom da sa Kubom imamo izvestan deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, postoji i dobra volja domaćina i veliki poslovni prostor da se privredna saradnja uveća i izbalansira – poručio je predsednik Skupštine grada Beograda.

Iako je na Kubi pristutan veliki broj diplomata i zvanica iz čitavog sveta, zastupljenih na najvišem nivou, delegaciji Grada  Beograda ukazana je čast i biće primljena kod presednika Republike Kube Miguela Diaza Kanela.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.