Branko Ružić: Cilj je da građani više koriste referendum i narodnu inicijativu Vesti

Cilj predloženih propisa je da građanima omogućimo da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti putem referenduma i narodne inicijative, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u Beogradu.

On je objasnio da je postojeći zakon po nizu svojih rešenja  restriktivan, u dobroj meri prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom.

„Ako mi dozvolite da ocenim, on je zapravo organičavajući faktor u korišćenju ovih inače izrazito demokratskih mehanizama za ostvarivanje suvereniteta koje, pored izbora, garantuje Ustav Republike Srbije“, istakao je ministar.

Važeći Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi donet je 1994. godine, a minimalno izmenjen 1998. godine. Primena niza rešenja tog zakona u praksi je, kako je ocenio, pokazala velike nedostatke, zbog čega se referendum i narodna inicijativa retko koriste.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji je bilo svega 3 referenduma na republičkom nivou (1992, 1998. i 2006.), i to samo na predlog Narodne skupštine, ali ne i građana.

Ministar Ružić je dodao da je u pogledu narodnih inicijativa zabeležena samo jedna narodna inicijativa za koju bi uslovno mogli da kažemo da je ostvarena po važećem Zakonu, a to je inicijativa Fondacije „Tijana Jurić“ za  promenu krivičnog zakona.

“Na lokalnom nivou uspešni referendumi su se održavali samo po pitanju uvođenja mesnih samodoprinosa. Ovo ukazuje da se ovi instituti izrazito demokratskog karaktera vrlo slabo primenjuju u Republici Srbiji i to stanje želimo da promenimo“, ocenio je ministar.

MDULS je, kako je podsetio, već promenom zakona koji uređuje rad lokalnih samouprava fiksirao potreban broj birača za pokretanje narodne inicijativa na broj od 5% birača u jedinici lokalne samouprave.

“Menjamo sve ono što je uočeno kao prepreka u korišćenju ovih instituta od strane građana i za referendum predlažemo da se odluka donosi na osnovu većine izašlih birača, a ne ukupnog broja, dok za inicijativu znatno produžavamo rok za prikupljanje potpisa, sa dosadašnjih i neprimerenih sedam na čak 90 dana,“, rekao je on.

Naglasio je da je omogućavanje građanima da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti putem referenduma i narodne inicijative jedna od aktivnosti utvrđenih ne samo Programom rada Vlade za 2019. godinu, već i Akcionim planom za reformu javne uprave donetim polovinom 2018. godine i Akcionim planom za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za period 2018-2020.

Izradu Nacrta Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, i organizaciju javnih rasprava pomogla je Vlada Švajcarske u okviru projekta „Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019“.

Izvor i foto: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.