Најновије

Одговорнији приступ друштва здравственом проблему дијабетеса Посланичка група

Др ДАНИЈЕЛА СТОЈАДИНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке парије Србије упутила је посланичко питање министру здравља.

Дијабетес је болест која захвата целокупну популацију, а све чешћа је код деце и младих. Неопходно је спроводити мере заштите и превенције са циљем смањења броја оболелих и у циљу спречавања дискриминације оболелог становништва.

 

„Поштовани народни посланици, данас је 14. новембар, данас су Свети Врачи Козма и Дамјан, лекарска слава. Желим да својим колегама лекарима и свим медицинским радницима у Србији честитам славу, пожелим личну срећу и професионални успех, да се држимо Хипократове заклетве и бринемо о здрављу наших грађана.

Пошто је данас и Светски дан борбе против дијабетеса, тим поводом бих поставила питање министру здравља.

Наиме, дијабетес је хронични системски поремећај метаболизма, чија је последица трајно повећан ниво глукозе у крви. Углавном је наследног карактера. У Србији од ове болести, према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, до 2017. Године, имамо податак да болује преко 700.000 особа. То је податак за дијагностиковане пацијенте. Сматра се да је та бројка, нажалост, много већа.

Дијабетес је све чешћа болест и код деце и код младих, присутна је у целој нашој популацији. О томе колико ова болест отежава живот и радну способност код оболелих, доста се говори и у струци и у јавности. Медицинска струка се код нас и у свету тиме бави јер је и на светском нивоу ова болест све распрострањенија. Особе оболеле од дијабетеса наилазе на велике препреке у суочавању са разним видовима дискриминације, посебно у школама, када говоримо о млађој популацији, а бројни су примери да особе које болују од дијабетеса буду одбијене за кредите у банкама или послодавац одбија да их запосли.

Сматрам да би као друштво требало да одговорније приступимо овом здравственом проблему великих размера, да много више радимо на едукацији особа које имају дијабетес, али и са социјалном средином, као и на превенцији оних који су у ризику или генерално здравих особа, да не дођу у стање дијабетеса.

Данас у доба дигиталне ере и глобализације у великој мери је олакшано радити на томе, за разлику од периода од пре само пар деценија. Томе у прилог иде и акција ових превентивних прегледа које спроводимо у целој Србији.

Имајући у виду да постоји Национална стратегија здравствене заштите лица са шећерном болешћу, која важи до 2020. године, са циљем да и на овај начин скренемо пажњу на оболеле од ове болести, желим да питам министра здравља:

„ Да ли се већ препознају ефекти спровођења актуелне Стратегије? Да ли се препознају проблеми и предвиђају мере заштите и превенције за наредни период и које се мере предвиђају за спречавање дискриминације оболелих од дијабетеса, посебно деце у школама и радно способних дијабетичара, када знамо, нажалост, и за појаве дискриминације приликом запошљавања?“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.