Intervju Miljkana Karličića za Srpski telegraf: Bojkot je izgovor za političku impotenciju Vesti

Miljkan Karličić, član GO SPS, advokat i član Republičke izborne komisije (RIK), u razgovoru za Srpski telegraf je komentarisao izborne uslove u Srbiji i najavu pojedinih opozicionih grupacija da će bojkotovati parlamentarne izbore sledeće godine.

Kako tvrdi Karličić, komentarišući konkretne najave, bojkot je samo izgovor za političku impotenciju i nepopularnost.

Kakvi su izborni uslovi u Srbiji prema vašoj oceni?

– Sa aspekta izbornog zakonodavstva koje se uspešno primenjuje i poštuje maltene 20 godina, izborni uslovi u Srbiji su na nivou razvijenih demokratija. Naravno, uočena je normalna tendencija njihovog daljeg osavremenjavanja i perfektuiranja. Navešću jedan primer najavljenog noviteta, koji će zaživeti kroz pravila RIK, a to je skeniranje zapisnika o radu biračkih odbora sa konačnim rezultatima i mogućnost uvida birača u birački spisak kako bi utvrdio da li je neko drugi upisan da je umesto njega glasao. Izuzetno je važno istaći da je birački spisak doveden do izuzetno visokog nivoa pedantnosti i transparentnosti.

 

Ima li vremena za unapređenje izbornih uslova i kojih?

– Redovni izbori su tek na proleće i svakako da je moguće dodatno pravno-tehnički poboljšati izborne procedure kao jedno krilo ukupnih izbornih uslova, pa i kroz eventualno noveliranje zakona.

 

Opozicija tvrdi da je najveći problem kontrola medija od vlasti. Šta mislite o tome?

– U demokratskom i slobodnom društvu se podrazumeva egzistencija jednakih šansi i fer uslova. Opozicionim partijama bih savetovao da iskoriste pravo i mogućnost i predlože kandidate za Nadzorni odbor predviđen Zakonom o izboru narodnih poslanika.

 

Da li je bojkot izbora opravdan?

– Takozvani bojkot izbora je normalna i uobičajena pojava sa aspekta pojedinca birača (ne želi da iskoristi svoje ninaktivno ni pasivno biračko pravo), pa i velikih grupacija glasača, to su tzv. beli listići – nevažeći listići. Nije kompliment jednoj demokratiji kada to čine parlamentarne stranke. Lično mislim da je u konkretnom slučaju to samo izgovor za političku impotenciju i nepopularnost.

 

Kako ocenjujete atmosferu u društvu?

– Sinonim za demokratiju je i društvena i politička tolerancija. Violentnost političkih preganjanja je mentalitetska oznaka srpskog društva još od 1869. i prvih neposrednih izbora za Srpsku narodnu skupštinu. Vidite, nije trenutno nešto prijatnije ni u Americi!

Izvor: Republika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.