Најновије

Јачање локалних самоуправа кроз суфинансирање локалних пројеката Посланичка група

Милетић Михајловић, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је Предлогу закона o буџету Републике Србије за 2020. годину са посебним освртом на рад Министарства државне управе и локалне самоуправе.

 У свом излагању осврнуо бих се на рад Министарства државне управе и локалне самоуправе, похвалио бих рад министарства и повећање износа за Буџетски фонд за програме локалних самоуправа, као и за Буџетски фонд за националне мањине.

 

              „Поштовани министре, председавајући, даме и господо народни посланици,

не бих у општем делу причао о буџету као развојном, инвестиционом итд, то смо већ чули. Због мало времена прећи ћу на конкретна питања која желим овде да истакнем. 

Осврнуо бих се на два сегмента буџета који се односе на Министарство државне управе и локалне самоуправе, на чијем челу је министар Бранко Ружић.

Први се односи на оснаживање капацитета локалних самоуправа да могу одговорити на потребе грађана. Похвалио бих ефекте који се већ сада уочавају применом Закона о е-управи, а када се од 1. јануара 2020. године успостави јединствени регистар становништва, који ће објединити 11 постојећих база података, онда ће грађани стварно одахнути, јер се сва документа тада могу добити на једном шалтеру.

Морам да кажем да је почетак тог закона управо пројекат Министарства, а започет на почетку мандата ове Владе, за успостављање јединственог управног места, и то је велики искорак унапред у служби онога што треба да буде интерес грађана. 

У буџету за 2020. годину за унапређење ове функције издвојено је 30 милиона динара. Такође је за похвалу повећање износа из године у годину, а за потребе оснаживања локалних самоуправа кроз суфинансирање локалних пројеката. Реч је о Буџетском фонду за програме локалних самоуправа, и то којима се финансирају културне и спортске манифестације којима се афирмишу локалне самоуправе, финансирање инфраструктурних пројеката, путева, водовода, спортских терена, домова културе, вртића итд, као и набавка ИТ опреме. 

У буџету за 2020. годину планира се за ову сврху 520 милиона динара. Да подсетим, 2017. године за ову сврху је било свега 10,4 милиона динара, у 2018. години 320 милиона, у 2019. години 490 и сада 30 више, што значи 520 милиона. 

Такође, подсетио бих да је Република Србија од Европске развојне банке узела кредит којим се финансирају пројекти у локалној самоуправи, и то у сарадњи са УНДП организацијом УН, наравно, у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и локалних самоуправа. Моје је задовољство да кажем да је и Петровац на Млави, одакле долазим, део тих пројеката којим ће бити реконструисана и рестаурирана фасада на скупштини општине. 

Други сегмент се односи на подршку аутономних функција националних мањина кроз Буџетски фонд за националне мањине. Овај фонд је кренуо са скромних 2,1 милион динара, преко 21, колико је било у овој години, а за 2020. годину ће износити 30 милиона динара и он је опредељен за унапређење образовања националних мањина. Било би пожељно да у наредним буџетима, у наредним годинама, ти износи буду и већи. 

На крају, прилика је да изнесем да је финансирање националних савета националних мањина из буџета Републике Србије и буџета локалних самоуправа за неке националне савете веома оскудно и недовољно. 

Као пример навешћу влашку националну мањину која себе доживљава и сматра аутохтоном националном мањином на простору Републике Србије. Таквим опредељењем Власи немају своју матицу ван Србије. За разлику од влашке националне мањине неке друге или већи број имају своју матицу у другим државама које се укључују у њихово финансирање и помоћ на различите начине. 

Годишњи трансфер за национални Савет Влаха износи негде око 7,3 милиона динара, а локалне самоуправе недовољно се укључују или скромно опредељују средства у својим локалним буџетима. Уз то национални савети, чије је седиште у АП Војводина, имају додатна примања из буџета АП Војводине. 

С тим у вези, желим да замолим Владу Републике Србије, као и министра да о овоме поведе рачуна, јер Власи су кроз историју увек били уз Републику Србију. Сматрају Србију својом државом, а Србија би требала такође да чини и више за Влахе. Захваљујем и гласаћемо наравно за буџет.“

Категорије: Посланичка група