Најновије

Никола Никодијевић: Подижемо свест о рециклирању, а „Црвена звезда” нам у томе помаже Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је са градског секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић постављању рециклажних острва поред стадиона „Рајко Митић” Фудбалског клуба „Црвена звезда”.

Догађају су присуствовали и председник ФК „Црвена звезда” Светозар Мијаиловић, председник одбора ЈКП „Градска чистоћа” Александар Лучић и извршни директор за послове рециклаже у овом предузећу Михајло Драшкић.

Никодијевић је нагласио да је усвајањем стратегије за управаље отпадом предузет низ мера који би требало да доведе до боље селекције и већег процента рециклираног отпада у Београду.

– Једна од тих мера је постављање рециклажних острва, да би се лакше вршила сепарација отпада. Да бисмо могли са грађанима да вршимо примарну селекцију отпада, неопходно је постављање довољног броја канти и звона за сепарацију – рекао је председник градске скупштине.

Он је навео да је данас у склопу ове стратегије постављено рециклажно острво испред стадиона „Рајко Митић”.

– Фудбалски клуб „Црвена звезда” обратио нам се са жељом да учествује у нашој кампањи и захвални смо што прате акције Града Београда и учествују у њима. Стадиони су места где се окупља велики број људи и искуствено знамо да се ствара велика количина отпада након сваке уткамице, а највише је ПЕТ амбалаже, картона и стаклених боца. Због свега тога, постављени су адекватни контејнери и звоно за рециклажу стакла – поручио је Никодијевић.

Према његовим речима, ова акција ће и у будућности бити доступна заинтересованим субјектима који су корисници комуналних услуга, а Град Београд ће прихватати захтеве и изаћи им у сусрет.

– До краја ове године предвиђено је да буде постављено укупно 59 рециклажних острва. Циљ је да се развије свест код грађана о важности рециклаже, као и да смо у овоме сви партнери и сарадници. Успех и очување животне средине зависи од свих нас појединачно – рекао је председник Скупштине Града Београда.

Говорећи о заступљености рециклаже, Никодијевић је подсетио да је она у модерном свету веома присутна, чак више од 80 одсто и да се на томе веома добро зарађује.

– Едукација је кључ успеха у овој кампањи и зато смо са Секретаријатом за заштиту животне средине направили договор да следећа рециклажна острва постављамо у основним и средњим школам и на тај начин почнемо од најмлађих, како би се код њих стекле навике и знања о рециклирању и сепарацији – поручио је он.

Извор и фото: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.