Најновије

Србија као друштво засновано на темељима толеранције, равноправности и поштовања људских права Посланичка група

Стефана Миладиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање председници Владе Републике Србије, Ани Брнабић.

Наша борба на овом путу мора бити удружена, у свим правцима, почев од образовања и васпитања, преко медијске подршке у разбијању стереотипа, недвосмисленог одговора надлежних институција, ефикаснијег судства, до реакције појединаца, односно сваког од нас.

 

„Поштоване колегинице и колеге, надовезаћу се, заправо данас ћу посветити своје питање положају жена, односно стању људских права у Републици Србији и надовезати се на оно о чему је мој уважени колега Милија Милетић говорио. 

Наиме, 16 дана активизма спаја неколико међународних датума.  Почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а наставља се 1. децембром када обележавамо Светски дан борбе против АИДС, 3. децембра обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом и закључујемо га 10. децембром, Међународним даном људских права. 

Ова кампања се годинама уназад обележава у Србији и доприноси подизању свести о родно заснованом насиљу и општем стању људских права у државама, наравно и на националном и интернационалном нивоу. Подсетићу на чињеницу да је Република Србија потписница Конвенције УН о елиминисању свих облика дискриминације жена и да је веома активна у спровођењу овог документа као и у спровођењу препорука и закључака СИДОУ комисија. 

Подсетићу такође да смо почетком ове године у Женеви бранили четврти периодични извештај пред комисијом СИДОУ и да су након тога и достављене извесне препоруке за наредни период. Комитет је поред бројних позитивних запажања изнео и неке препоруке за даље унапређење законодавног оквира у погледу заштите људских права. Неке од препорука јесу да је потребно дефинисати директну и индиректну дискриминацију, сексуално узнемиравање или подстицање дискриминације. У претходним годинама Србија је усвојила сет закона и заштитних мера како би се обезбедио ефикаснији одговор на различите облике родно заснованог насиља укључујући и жене из осетљивих група. Помак у том смислу не може бити оспорен. Ратификовали смо Истамбулску конвенцију. Српски парламент је међу првима у Европи који је ратификовао Истамбулску конвенцију, неколико пута смо извршили измене и допуне Кривичног законика, усвојили смо lex specialis, посебан закон о спречавању насиља у породици, Закон о бесплатном правној помоћи, као и бројне националне стратегије. Али, да ли смо као друштво успели да сузбијемо наметнуте моделе понашања, друштвене обрасце и стереотипе који прећутно подржавају различите облике насиља? 

И даље постоје дискриминаторни родни стереотипи који ометају унапређење права жена, и то у свим сферама друштвеног живота. Јасно је да морамо да наставимо рад на систематским решењима у циљу заштите жена од свих облика дискриминације, наравно, и насиља, и од породичног насиља, дискриминације по основу пола, мајчинства, образовања, брачног статуса, самохраности, верске или националне припадности, сексуалне оријентације и друго.

Данас смо ми жене суочене са бројним улогама, улогама на које треба на најбољи начин да одговоримо. И да ли нам је лако? Није. Ми смо и ћерке и мајке и супруге и партнерке и раднице и комшинице, ми смо креативни део друштва, део који равноправно учествује у свим процесима и сваки удар на нас је недопустив. Недопустив је удар на нас, на наше животе, ма у којој улози се налазили. 

Да ли нам је потребна подршка? Јесте. Ако нам, пак, не можете помоћи, немојте у томе да нас спутавате. Насиље над женама и дискриминација осетљивих група је глобални проблем, а одговор државе и друштва зависи од друштвеног и културног контекста у ком живимо. Морамо да градимо друштво на темељима толеранције, равноправности и поштовања људских права свих наших грађана и грађанки и тај посао никада не може бити окончан. 

Да бисмо пружили ефикаснију заштиту од дискриминације и насиља наша борба мора бити здружена и у свим правцима, почевши од образовања и васпитања, преко медијске подршке у разбијању стереотипа, недвосмисленог одговора надлежних институција, ефикаснијег судства, до реакције појединаца, односно сваког од нас. 

Данас ћу, у складу са Пословником, поставити питање председници Владе госпођи Ани Брнабић, а тиче се Предлога измена и допуна Закона о забрани дискриминације. С обзиром да је Нацрт закона прошао јавну расправу, када ће Влада разматрати ове измене и допуне на својој седници и када ће предлог измена и допуна бити пред Скупштином?“

Категорије: Посланичка група