Neophodan je sveobuhvatniji pristup sprečavanju bolesti zavisnosti Poslanička grupa

Marjana Maraš, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije postavila je poslaničko pitanje Vladi Republike Srbije.

Smatramo da je potreban multidisciplinarni pristup koji bi obuhvatio sve subjekte od uticaja na sprečavanje bolesti zavisnosti, počev od porodice, škole, socijalnih i zdravstvenih službi do policijskih i pravosudnih organa koji sprečavaju i kažnjavaju nezakonitu proizvodnju i prodaju droga, nepoštovanje zakona o prodaji alkohola maloletnicima, i širenje kocke među maloletnicima.

 

Poštovana predsednice, poštovani narodni poslanici,

koristeći pravo iz člana 287. Poslovnika želala bih da skrenem pažnju na jedan ozbiljan društveni problem i da u vezi sa tim postavim pitanje Vladi.

Podsećam da je mesec novembar posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti koje su sve prisutnije u svim društvima, pa i u našem. 

Među bolestima zavisnosti nije samo zloupotreba psihoaktivnih supstanci, već i alkoholizam, a poslednjih decenija to je i kockanje.

Rasprostranjenost bolesti zavisnosti je sve prisutnija među adolescentima ali i decom u osnovnim školama. Nažalost droga je sve dostupnija. Podaci govore da deca već oko jedanaeste i dvanaeste godine života postaju zavisnici ili budu vrbovani za prodaju droge. Nažalost u adolescenciji mladi često koriste mnoge hemijske proizvode kao što su lepak, lakovi, sprejevi, benzin jer sadrže isparljive psihoaktivne materije. O tragičnim ishodima zloupoteba droga koje se javljaju i u novim sintetičkim i po život opasnim oblicima nažalost slušamo svakog dana. Poražavajuća je činjenica da svaki šesti srednjoškolac uzrasta 15. do 18. godina proba drogu, da preko 90 % mladih pre svoje 18. godine proba alkohol, a čak 70 % ima iskustvo pijanstva. 

Prema podacima instituta Batut 2017. godine u Srbiji je bilo registrovano 33. 000 kockara. Među mladima uzrasta od 18. do 26. godina svaki četvrti ima problem sa kockom. 

Droga, alkoholizam i kockanje uništavaju mlade živote, zavisnike čine nefunkcionalnim i nažalost često završavaju smrtnim ishodima.

Zavisnici od droga, alkohola i kockanja ne samo da štete sebi, svom zdravlju i životima, već ostavljaju posledice na porodicu i socijalnu zajednicu.

Na širenje zavisnosti od droge, alkohola i kocke danas dosta utiču i mediji šireći i popularišući nezdrav i lagodan život kroz razne rijaliti programe, pa i otvoreno reklamiranje alkohola i kockarnica. S druge strane i mladi iako su im dostupne informacije o štetnosti droga, alkohola i kocke, koriste ih ne mareći za ishod.

Polazeći od neprocenjive štete koju sve bolesti zavisnosti ostavljaju kao posledicu, društvo je obavezno da se ovim pošastima još organizovanije i odgovornije suprotstavlja . 

Vlada Srbije je 2014. godine donela Strategiju sprečavanja zloupotreba droga za period od 2014. do 2021. godine kojom je definisano stanje i predviđene aktivne mere za borbu protiv ovih pošasti savremenog sveta.

Međutim, smatramo da je neophodan sveobuhvatniji integrativni pristup u sprečavanju svih bolesti zavisnosti, i zloupotrebe droga i alkoholizma i kockanja, ali i drugih oblika zavisnosti. Dakle neophodan je multidisciplinarni pristup koji bi obuhvatio sve subjekte od uticaja na sprečavanje bolesti zavisnosti, počev od porodice, škole, socijalnih i zdravstvenih službi do policijskih i pravosudnih organa koji sprečavaju i kažnjavaju nezakonitu proizvodnju i prodaju droga, nepoštovanje zakona o prodaji alkohola maloletnicima, i širenje kocke među maloletnicima.

Takođe, neophodno je uključiti one komponente društva koje promovišu zdrave stilove života i edukaciju.

Moje pitanje Vladi je: Da li se, imajući u vidu težinu i posledici bolesti zavisnosti naročito među mladima, planira donošenje nekog integrativnog dokumenta odnosno strategije za sprečavanje svih bolesti zavisnosti?

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.