Најновије

Ивица Дачић: Србија је на европском путу Вести

Владе Србије и Словеније одржаће средином децембра заједничку седницу, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић који је констатовао да су последњих година интензивирани билатерални контакти и да су односи две државе веома добри и можда чак на највишем нивоу од времена одвајања Словеније од Југославије.

На конференцији за новинаре после састанка са словеначким колегом Миром Цераром, Дачић је рекао да Србија остаје на европском путу без обзира на то што, каже, постоје различите сметње кад је реч о ставовима саме ЕУ о брзини и начину вођења преговара, као и динамици процеса проширења.

“С друге стране, Србија мора да штити своје националне и државне интересе који су пре свега везани за заштиту нашег териоријалног интегритета и суверенитета по питању Косова, мора да има веома балансиран однос кад је реч о кључним политичким актерима на међународној политичкој сцени”, навео је Дачић.

Са Словенијом се, каже, траже заједнички интереси и о оним стварима око којих не постој сагласност, као што је питање Косова.

“Ми увек износимо аргументацију која у суштини тражи једно разумевање за нашу позицију и за потребу, нашу жељу да се дође до компромиса”, рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија жели да буде конструктиван фактор у региону, фактор стабилности и помирења и мира у региону.

Дачић каже да је веома важно да имамо добру економску сарадњу са Словенијом, као и да је спољнотрговинска размена прошле године износила 1,1 милијарди евра и да постоји заинтересованост за даљи развој економских односа.

Економска сарадња ће бити, наводи Дачић, једна од тема заједничке седнице влада Србије и Словеније.

О свим питањима попут културног наслеђа, сукцесије и положаја Срба у Словенији, додао је Дачић, разговара се у пријатељском тону и са жељом да се реше проблеми који су наслеђе наше прошлости.

Церар, који је у Србији први пут од како је министар спољних послова, рекао је да се припрема терен за заједничку седницу влада Србије и Словеније и да верује да ће она бити у конструктивном духу, пре свега када је реч о привредној сарадњи за коју каже да је одлична.

Како је рекао, према подацима Словеније, спољнотрговинска размена премашила је прошле године 1,5 милијарду евра и Србија је друга држава по висини словеначких инвестиција у иностранству.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.