Ivica Dačić: Srbija je na evropskom putu Vesti

Vlade Srbije i Slovenije održaće sredinom decembra zajedničku sednicu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je konstatovao da su poslednjih godina intenzivirani bilateralni kontakti i da su odnosi dve države veoma dobri i možda čak na najvišem nivou od vremena odvajanja Slovenije od Jugoslavije.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, Dačić je rekao da Srbija ostaje na evropskom putu bez obzira na to što, kaže, postoje različite smetnje kad je reč o stavovima same EU o brzini i načinu vođenja pregovara, kao i dinamici procesa proširenja.

“S druge strane, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese koji su pre svega vezani za zaštitu našeg teriorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, mora da ima veoma balansiran odnos kad je reč o ključnim političkim akterima na međunarodnoj političkoj sceni”, naveo je Dačić.

Sa Slovenijom se, kaže, traže zajednički interesi i o onim stvarima oko kojih ne postoj saglasnost, kao što je pitanje Kosova.

“Mi uvek iznosimo argumentaciju koja u suštini traži jedno razumevanje za našu poziciju i za potrebu, našu želju da se dođe do kompromisa”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija želi da bude konstruktivan faktor u regionu, faktor stabilnosti i pomirenja i mira u regionu.

Dačić kaže da je veoma važno da imamo dobru ekonomsku saradnju sa Slovenijom, kao i da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 1,1 milijardi evra i da postoji zainteresovanost za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

Ekonomska saradnja će biti, navodi Dačić, jedna od tema zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije.

O svim pitanjima poput kulturnog nasleđa, sukcesije i položaja Srba u Sloveniji, dodao je Dačić, razgovara se u prijateljskom tonu i sa željom da se reše problemi koji su nasleđe naše prošlosti.

Cerar, koji je u Srbiji prvi put od kako je ministar spoljnih poslova, rekao je da se priprema teren za zajedničku sednicu vlada Srbije i Slovenije i da veruje da će ona biti u konstruktivnom duhu, pre svega kada je reč o privrednoj saradnji za koju kaže da je odlična.

Kako je rekao, prema podacima Slovenije, spoljnotrgovinska razmena premašila je prošle godine 1,5 milijardu evra i Srbija je druga država po visini slovenačkih investicija u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.