Најновије

Потребно створити добру пројекцију одрживости и сигурности Пензионог фонда Посланичка група

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Увођењем реалног буџета и његовог планирања стварају се услови за његову дугорочну економску одрживост , правну сигурност и одговарајући социјални положај садашњих и будућих пензионера.

Поштовани господине министре, господо посланици, пре неколико дана усвојили смо овде буџет за наредну годину који смо оценили позитивним, реалним, али и развојним.

Најважнија оцена током расправе је била да он отвара могућност даљег привредног развоја као важне основе за стабилност и напредак друштва.

Оцене које су тада дате управо отварају велике могућности. Било је потребно да се одређене промене у привреди и пословању ураде и управо предлози закона који данас имамо у оквиру ове расправе иду у том правцу, односно они фактички представљају инструменте који омогућавају планирану употребу буџета и његову расподелу.

Предложене промене и измене имају за циљ бољи положај послодаваца и многе олакшице у њиховом пословању, да стварају бољу позицију на тржишту рада, како запослених, тако и власника капитала, лакшу исплату плата и зарада којима се остварује боља позиција у остваривању пореске политике. Такву једну оријентацију и мере које то омогућавају треба подржати.

То значи да је држава, на основу остварених изузетно добрих економских резултата и оствареног бољег пословања, пошла у правцу законског уређења неопходних промена и у свету рада и у свету капитала.

Подржавам намеру и циљеве као једну дугорочну политику која ће обезбедити запошљавање младих, стручних, нових кадрова, отварање нових и иновативних предузећа, развој и примену нових технологија у њима, како на тржишту рада у будућем времену и у начину пословања не бисмо изгубили битку.

Сматрам да у неком будућем или у неком другом подзаконском акту треба боље објаснити термин новонастањеног лица на територији Реублике Србије са посебним и стручним знањем икоје ће се запослити уз омогућене боље економске услове.

Оно што посебно желим да коментаришем јесте Предлог закона о предложеним изменама и допунама пензијског и инвалидског осигурања. Добро је што постоје реалне могућности за повећање пензија и за њихово уравнотежено усклађивање по швајцарској формули. Употреба једног и другог модела овај систем обезбеђују и стварају га уређеним.

Увођењем овог реалног буџета и његовог планирања стварају се услови за његову дугорочну економску одрживост , правну сигурност и одговарајући социјални положај садашњих и будућих пензионера.

Дугорочним улагањем у обавезни Фонд ПИО, запослени су, истина је, очекивали из свих претходних година да су та средства њихови гарантовани лични фондови за живот у трећем добу и социјалну сигурност у старости.

Међутим, у савременим условима све присутнијег либералног капитализма,  условима привредног посрнућа, које смо видели како изгледа у претходном периоду, лошег модела транзиције који је био примењиван и који је с једне стране, нажалост, уништио фабрике, отпустио раднике, с друге стране преко ноћи на том капиталу створио огромне богате тајкуне, видели смо да ништа до краја није заштићено, па ни зарађене пензије. То је створило и страх и незадовољство пензионера и њихових породица, створило је неповерење у овај Фонд и запитаност у његову одрживост и сигурност.

Зато већ сада сматрам да треба стварати добру пројекцију одрживости и сигурности овог Фонда.  Онда је и питање које можемо поставити – да ли само из привредних ресурса која су изграђена у претходним годинама из средстава овог Фонда, као што су путеви, бање итд, можемо вршити адекватном применом економских мера, његову систематску докапитализацију, а да то не буде само из буџета државе? Видели смо каку врсту осетљивости тај буџет може да има и који ће у будућности бити,са становишта популационе политике односно популационих резултата, све теже одржив и у том смислу. Сматрам да треба већ сада дугорочно размишљати и примењивати адекватне мере а које нису засноване строго на буџету.

На том принципу засновани су у свету приватни пензиони фондови који су стабилни и никад ни у време Првог ни Другог светског рата нису пропали, нити су девалвирали. Мислим да је то важна основа о којој мора да се размишља, чак и када су у виду ови наши државни ресурси.

Ми хоћемо развитак и тог другог приватног фонда осигурања, а код нас је његов развој могућ развојем привреде, порастом плата и свим овим мерама и начином политике коју води садашња Влада.

Такође, само кратко, поменућу и трећи пензиони фонд корпоративног осигурања са могућим предлогом да то не примене само велике фирме које су економски јаке, него да се у будућем развоју економије и привредног раста све фирме одређеног нивоа капитала обавежу да тај фонд имају, макар месечно уплаћивали 500 динара, или 1000 динара, по раднику, јер за 20. година то ће бити велики капитал који ће те фирме обезбедити. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.