Најновије

Повећање животног стандарда, јавних инвестиција и пореско растерећење рада Посланичка група

Милисав Петронијевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о сету финансијских закона на Седмој седници Другог редовног заседања.

Сет финансијских закона о којима данас расправљамо су подршка Закону о буџету Републике Србије за 2020. годину. Дугорочна стабилизација система, привлачење страних инвестиција и нова запошљавања су међу основним приоритетима Владе Републике Србије.

„Поштовани председавајући, поштовани господине министре са сарадницима, даме и господо народни посланици, на предложене законе, односно овај сет финансијских закона став Социјалистичке партије Србије и посланичке групе је изнео овлашћени представник наше групе, Дејан Раденковић и ја не бих то да понављам. Желим само да то потврдим, да се придружим из једно специфичног угла да дам још неколико разлога због чега треба подржати предложене финансијске законе.

Буџет за 2020. Годину усвојен је јуче и добио је општу подршку, не само у Скупштини, већ и у широј јавности и у стручној јавности и ово је документ где је јасно утврђена политика Владе Србије у наредној години написана бројкама.

Предложени закони, ови који су данас на дневном реду, су у ствари подршка, алати, како бих рекао, за испуњење тог буџета.

Да подсетим кључне ствари када је у питању буџет. Влада је остала фокусирана на побољшање привредног амбијента и обезбеђивање високих стопа привредног раста са крајњим циљем смањења незапослености и подизања животног стандарда становништва.

Да подсетим три карактеристике, оне основне, које су могле бити када је у питању буџет, а  то је расподела фискалног простора који имамо, на повећање животног стандарда, на повећање јавних инвестиција и пореско растерећење рада.

Желим да напоменем да све три или сва три, имају једну заједничку реч –   подстичу раст, свака на свој начин. Та реч или те речи – подстиче раст је водиља и код предложених закона.

Стратешки циљ Владе је смањење незапослености и повећање стопе запослености. Дакле, један од најважнијих циљева Владе је запослити Србију. Користим прилику, с обзиром на јуче објављен податак, да честитам мојој Влади пошто је стопа незапослености пала на једноцифрену стопу, испод 10%.

Када су ова питања, када се о њима ради, подршка томе у ствари су предложени ови закони који су данас на дневном реду. Задржаћу се само кратко на три, врло кратко.

Када је у питању Закон о порезу на доходак грађана, у циљу подстицања запошљавања, увођењем нових олакшица за послодавце, повећан је неопорезиван износ на 16.300 са 15.300. Предвиђено је унапређење система паушалног опорезивања, увођење нових олакшица за послодавце који обављају иновационе делатности. По основу зараде, увођење олакшица за послодавце који заснују радни однос саквалификованим новозапосленим лицем. Код њих ће послодавци имати ослобађање од пораза на зараде и од доприноса на ПИО пошто о томе један закон из пакета о томе говори. У току следеће године 70, наредне 65, и 2022. године у 60%.

Потпуно је исто и када су у питању доприноси за ПИО, с тим што су та ослобађања већа, прво у 1995, друго у 1990. И треће у 1985. години.

Оно што желим да нагласим, што мислим да је добро када су у питању новозапослени радници, то је да морају да имају закључену говор о раду у складу са Законом о раду и да буду пријављени на доприносе за обавезно социјално осигурање. То је у ствари формална запосленост, није само запосленост.

Потпуно је иста прича када је у питању Закон о доприносима за пензијско и инвалидско осигурање, с тим што се ту још додаје само да је и стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање смањена са 26 на 25,5%. Дакле, ових неколико података које сам изнео говоре о томе да се растерећује рад, послодавци добијају већи простор за већи развој, за већи раст, за ново запошљавање, а паре које ће се мање наћи у буџету за то обезбедиће се тако што ће се кроз ново запошљавање и кроз веће уплаћене порезе и доприносе се поново вратити у буџет.

Само кратко, када је у питању Закон о изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Оно што је најбитније такође, то је та једна од карактеристика буџета за следећу годину, а то је улагање у повећање животног стандарда. Зашто је и то битно? Зато што се у ствари на тај начин повећава широка потрошња. Када се она повећава и то доприноси расту. Дакле, опет је та реч „раст“ присутна и значајна.

Оно што је најважније код овог закона, то је предвиђено да се усклађују пензије са 50% на основу повећања зарада и 50% на основу повећања трошкова. Очекује се да то буде већ од 1. Јануара за негде око 5,4% и више. Желим само још кратко да се осврнем када је у питању то, да да је ово важно питање из простог разлога што годинама уназад све су мере када је у питању пензијски систем биле рестриктивне. Најрестриктивнија је била она 2014. године, али је била нужна и оправдана. И она је, између осталог, омогућила да се даље кроз раст пензија усклађује са економским могућностима, да се предузимају ефикасне мере контроле и наплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, и у том периоду Влада кад год је имала иоле могућности је одмах реаговала и омогућавала, онолико колико је у том тренутку могла, повећање тих пензија.

Све ове мере су дале резултате. Можете да приметите да је заустављен раст дефицита, када је у питању ПИО фонд, односно да је учешће буџета у укупним средствима ПИО фонда смањено на негде око 23%, дакле, са нешто више од 40 и нешто посто.

Овај закон наравно да побољшава економски положај. Он је јасан и предвидив начин усклађивања пензија. Добро је да расту пензије у одређеној мери, везано за раст зарада. Добро је да се повећавају реалне вредности пензија, а тиме и стандард. Дакле, обезбеђује се и стабилан раст пензија, напомињем, стабилан раст пензија, реалан раст корисника пензија, истовремено благи пад учешћа пензија у БДП-у.

Међутим, поред предузетих мера, кључни фактор за дугорочну стабилизацију система пензијског и инвалидског осигурања лежи у развоју земље, новим инвестицијама и новом запошљавању. И све мере, па и ове данас, нису циљ саме по себи, оне су само средство, начин, пут да се дође до главног циља, да се оствари основ за побољшан привредни амбијент, повећање инвестиција страних и домаћих потпуно равноправно, а то значи ново запошљавање, стабилан и одржив раст, снажна привреда. Дакле, када будемо имали много оних који праве паре, онда ћемо се лакше тући за оно зашта их треба све потрошити. Само тако се може доћи докрајњег циља, а то је бољи живот и бољи стандард грађана, наравно и пензионера.

Влада Србије, моја Влада, је на јасном, сигурном и одлучном путу да то оствари и ја јој дајем пуну подршку у томе.”

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.