Nikodijević: Primarna zdravstvena zaštita dostupna svim građanima Beograda Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je zajedno sa članom Gradskog veća Slobodanom Šolevićem i v.d direktora Doma zdravlja „Dr Sima Milošević” dr Nenadom Bjelicom, nedavno obnovljenu Zdravstvenu stanicu „Umka”.

Na ovoj zdravstvenoj stanici zamenjen je kompletan krovni pokrivač, obavljeni su i drugi investicioni radovi, uvedene službe fizijatra i obnovljena služba pedijatrije u obe smene.

Nikola Nikodijević je podsetio da je ova zdravstvena stanica samo jedan od primera kako se unapređuje primarna zdravstvena zaštita na teritoriji grada.

– Naša politika je jasna: primarna zdravstvena zaštita mora biti efikasna i dostupna svim građanima Beograda. Beograđane ne delimo na ljude prve i druge kategorije, već svi, gde god živeli, bilo u centru ili na periferiji, moraju imati iste uslove zdravstvene zaštite. Mi smo ovu zdravstvenu stanicu obišli pre nekoliko meseci, kada smo se uverili u tadašnje loše stanje krova, što je znatno uticalo na rad zdravstvenih radnika. U međuvremenu, krov je obnovljen i danas 8.200 ljudi, koliko ih ima karton u ovoj instituciji, može da ostvari svoje potrebe za kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Uvedena je i oprema za novu službu fizijatrije, koja nije postojala poslednjih deset godina, a vrlo brzo ovde će biti i dva pedijatra, koji će raditi u obe smene. Tako smo postigli da većina pacijenata može sve svoje potrebe da zadovolji ovde, umesto da idu u druge objekte ovog doma zdravlja, koji su ponekad veoma daleko za one koji su u stanju zdravstvene potrebe – istakao je Nikodijević.

On je naglasio da građane ne treba da zanima u čijoj su nadležnosti objekti zdravstvene zaštite, već je važno da u njih zajednički ulažu opština, grad i republika, kako bi se korisnicima omogućila što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

– Sledeće godine radićemo još četiri zdravstvene stanice, u Obrenovu, Borči, Mladenovcu i Grockoj, a nastavljamo i da adaptiramo postojeće zdravstvene stanice i domove zdravlja. U Sremčici smo tako obnovili zdravstvenu stanicu, uskoro počinje obnova i u Železniku, a za Dom zdravlja „Dr Sima Milošević” grad je ove godine uložio ukupno 22,5 miliona dinara. Nastavićemo da ulažemo i dalje, a drago mi je da sugrađane iz Umke možemo da obradujemo i novim sanitetskim vozilom, koje je veoma značajno za tako veliku i geografski razruđenu opštinu, naročito u zimskim mesecima kada treba doći do slabije pokretnih pacijenata. Nivo zdravstvene zaštite u Beogradu je sve bolji i naravno da posla ima još, ali mnogo je bolje nego što je to bilo pre pet godina, o čemu nam svedoče i građani sa kojima na tu temu često razgovaramo – kazao je Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.