Најновије

Никодијевић: Отварамо нове клубове за стара лица Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишли су Клуб за стара лица на Аутокоманди, где су се упознали са активностима корисника и најавили даља улагања и отварање нових клубова на територији престонице.
Никодијевић је истакао да је Клуб за стара лица у Улици др Милутина Ивковића 2 један од најбољих у граду, као и путоказ како треба да изгледају остали клубови.

– Импресиониран сам енергијом и ентузијазмом корисника овог клуба, као и бројем садржаја који постоји. Корисници имају радионицу за ткање, музичку и ликовну секцију, као и простор за рекреацију, први такве врсте у Београду, а који је у складу са потребама и годинама корисника – навео је председник градског парламента.

Он је подсетио да тренутно у главном граду има 30 клубова за старе, од којих је 10 отворено у последње три-четири године, а четири у општинама где никада раније нису постојали.

– Постоји велико интересовање за такве просторе, а ова градска власт иде у сусрет потребама нашег становништва. За следећу годину у буџету су предвиђена финансијска средства за отварање још два клуба, с обзиром на то да у Београду има 405.000 грађана старијих од 60 година – указао је Никодијевић.

Он је додао да се социјална политика Града Београда коренито променила у последњих пет година.

– Водимо озбиљну социјалну политику и имамо јасну визију како треба да изгледа социјално одговорно друштво и град који брине о својим грађанима. Свака озбиљна и развијена држава свој степен напретка мери степеном бриге и квалитетом услуга према посебним категоријама становништа. Наш циљ је да водимо рачуна о деци, трудницама, као и категоријама становништва којима је неопходна помоћ државе, али и о најстаријим суграђанима – истакао је Никодијевић и захвалио ресорној секретарки Наташи Станисављевић на учињеним корацима у том правцу.

Он је подсетио да је морална обавеза нашег друштва да се брине о најстаријима који су, према његовим речима, несебично градили и стварали овај град и земљу.

– Онима са најтежим материјалним статусом дајемо субвенције при плаћању комуналних услуга, док ће старији од 65 година и убудуће моћи да користе јавни превоз са повластицом од 400 динара на годишњем нивоу. Тренутно у граду имамо 609 лиценцираних герентодомаћица, јер велики број наших суграђана живи сам и морамо наћи начина да помогнемо свакоме ко се отежано креће или има сличан проблем. Сваки суграђанин има право на достојанство, а Град Београд за све њих мора да буде на услузи – закључио је Никодијевић.

Догађају је присуствовао вршилац дужности директора Установе „Геронтолошки центар Београд” Срђан Димитријевић.

 

Видео-снимак са догађаја налази се на адреси

www.infobiro.tv

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд