Nikodijević: Otvaramo nove klubove za stara lica Beograd

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su Klub za stara lica na Autokomandi, gde su se upoznali sa aktivnostima korisnika i najavili dalja ulaganja i otvaranje novih klubova na teritoriji prestonice.
Nikodijević je istakao da je Klub za stara lica u Ulici dr Milutina Ivkovića 2 jedan od najboljih u gradu, kao i putokaz kako treba da izgledaju ostali klubovi.

– Impresioniran sam energijom i entuzijazmom korisnika ovog kluba, kao i brojem sadržaja koji postoji. Korisnici imaju radionicu za tkanje, muzičku i likovnu sekciju, kao i prostor za rekreaciju, prvi takve vrste u Beogradu, a koji je u skladu sa potrebama i godinama korisnika – naveo je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da trenutno u glavnom gradu ima 30 klubova za stare, od kojih je 10 otvoreno u poslednje tri-četiri godine, a četiri u opštinama gde nikada ranije nisu postojali.

– Postoji veliko interesovanje za takve prostore, a ova gradska vlast ide u susret potrebama našeg stanovništva. Za sledeću godinu u budžetu su predviđena finansijska sredstva za otvaranje još dva kluba, s obzirom na to da u Beogradu ima 405.000 građana starijih od 60 godina – ukazao je Nikodijević.

On je dodao da se socijalna politika Grada Beograda korenito promenila u poslednjih pet godina.

– Vodimo ozbiljnu socijalnu politiku i imamo jasnu viziju kako treba da izgleda socijalno odgovorno društvo i grad koji brine o svojim građanima. Svaka ozbiljna i razvijena država svoj stepen napretka meri stepenom brige i kvalitetom usluga prema posebnim kategorijama stanovništa. Naš cilj je da vodimo računa o deci, trudnicama, kao i kategorijama stanovništva kojima je neophodna pomoć države, ali i o najstarijim sugrađanima – istakao je Nikodijević i zahvalio resornoj sekretarki Nataši Stanisavljević na učinjenim koracima u tom pravcu.

On je podsetio da je moralna obaveza našeg društva da se brine o najstarijima koji su, prema njegovim rečima, nesebično gradili i stvarali ovaj grad i zemlju.

– Onima sa najtežim materijalnim statusom dajemo subvencije pri plaćanju komunalnih usluga, dok će stariji od 65 godina i ubuduće moći da koriste javni prevoz sa povlasticom od 400 dinara na godišnjem nivou. Trenutno u gradu imamo 609 licenciranih gerentodomaćica, jer veliki broj naših sugrađana živi sam i moramo naći načina da pomognemo svakome ko se otežano kreće ili ima sličan problem. Svaki sugrađanin ima pravo na dostojanstvo, a Grad Beograd za sve njih mora da bude na usluzi – zaključio je Nikodijević.

Događaju je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Ustanove „Gerontološki centar Beograd” Srđan Dimitrijević.

 

Video-snimak sa događaja nalazi se na adresi

www.infobiro.tv

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.