Најновије

Никола Никодијевић: Београд остварује приход сепарацијом отпада Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас са секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић и директором ЈКП „Градска чистоћа” Марком Попадићем рециклажни центар овог предузећа на Ади Хуји.

Током обиласка, Никодијевићу је приказана нова опрема коју је ово предузеће набавило, три специјална возила за прикупљање отпада, грајфер и виљушкар, као и пресу за балирање отпада, капацитета 100 тона, и комбиновану мултифункционалну машину за рециклажу.

Никола Никодијевић је истакао да тахнологија у целом свету напредује и да је оно што се некада сматрало класичним отпадом данас представља прилику за зараду.

– Пре свега, желимо да променимо свест грађана тако да они постану партнери у заједничком послу, али и да „Градску чистоћу” припремимо за пословање у 21. веку. Од отпада се може зарадити новац који може бити употребљен на корист свих грађана Београда, а ове године због тога смо поставили нове контејнере за рециклабилни отпад на Старом граду и Врачару. За те сврхе потребна је и одговарајућа опрема коју је „Чистоћа” набавила и очекује се да ово градско предузеће од рециклабилног отпада ове године приходује четири милиона евра. Наша идеја је да у будућности на свих 17 градских општина имамо рециклажна дворишта и да овај систем буде ефикаснији и профитабилнији. Зато нам је потребна сарадња са грађанима, а тренутно имамо 57 рециклажних острва у Београду где постоје различити контејнери за правилно распоређивање отпада – казао је Никодијевић.

Он је најавио и да ће грађани који буду разврставали отпад бити награђивани умањењем рачуна за изношење смећа, те да ће исти принцип бити примењен и на привредне субјекте.

– „Градска чистоћа” има 2.000 потписаних уговора са привредним субјектима којима је омогућено да, ако сами сепаратишу отпад, исти буде потпуно бесплатно изнесен, уз добијање уверења о кретању отпада. Омогућићемо грађанима довољно контејнера и индивидуалних канти за рециклабилни отпад јер је кључ успеха да грађани разумеју да смо у овом послу партнери. Што више тако скупљеног отпада значиће новац за неке друге пројекте, али и чистији град. Наш секретаријат и „Градска чистоћа” заједно раде са најмлађима на едукацији, и то је наш залог за будућност. Планови и стратегије које смо усвојили треба да заједничким радом доведу до здравије животне средине и квалитетнијег живота у главном граду – казао је Никола Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.