Nikola Nikodijević: Beograd ostvaruje prihod separacijom otpada Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas sa sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević i direktorom JKP „Gradska čistoća” Markom Popadićem reciklažni centar ovog preduzeća na Adi Huji.

Tokom obilaska, Nikodijeviću je prikazana nova oprema koju je ovo preduzeće nabavilo, tri specijalna vozila za prikupljanje otpada, grajfer i viljuškar, kao i presu za baliranje otpada, kapaciteta 100 tona, i kombinovanu multifunkcionalnu mašinu za reciklažu.

Nikola Nikodijević je istakao da tahnologija u celom svetu napreduje i da je ono što se nekada smatralo klasičnim otpadom danas predstavlja priliku za zaradu.

– Pre svega, želimo da promenimo svest građana tako da oni postanu partneri u zajedničkom poslu, ali i da „Gradsku čistoću” pripremimo za poslovanje u 21. veku. Od otpada se može zaraditi novac koji može biti upotrebljen na korist svih građana Beograda, a ove godine zbog toga smo postavili nove kontejnere za reciklabilni otpad na Starom gradu i Vračaru. Za te svrhe potrebna je i odgovarajuća oprema koju je „Čistoća” nabavila i očekuje se da ovo gradsko preduzeće od reciklabilnog otpada ove godine prihoduje četiri miliona evra. Naša ideja je da u budućnosti na svih 17 gradskih opština imamo reciklažna dvorišta i da ovaj sistem bude efikasniji i profitabilniji. Zato nam je potrebna saradnja sa građanima, a trenutno imamo 57 reciklažnih ostrva u Beogradu gde postoje različiti kontejneri za pravilno raspoređivanje otpada – kazao je Nikodijević.

On je najavio i da će građani koji budu razvrstavali otpad biti nagrađivani umanjenjem računa za iznošenje smeća, te da će isti princip biti primenjen i na privredne subjekte.

– „Gradska čistoća” ima 2.000 potpisanih ugovora sa privrednim subjektima kojima je omogućeno da, ako sami separatišu otpad, isti bude potpuno besplatno iznesen, uz dobijanje uverenja o kretanju otpada. Omogućićemo građanima dovoljno kontejnera i individualnih kanti za reciklabilni otpad jer je ključ uspeha da građani razumeju da smo u ovom poslu partneri. Što više tako skupljenog otpada značiće novac za neke druge projekte, ali i čistiji grad. Naš sekretarijat i „Gradska čistoća” zajedno rade sa najmlađima na edukaciji, i to je naš zalog za budućnost. Planovi i strategije koje smo usvojili treba da zajedničkim radom dovedu do zdravije životne sredine i kvalitetnijeg života u glavnom gradu – kazao je Nikola Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.