Најновије

Триван са амбасадором Јапана Ђунићијем Марујамом Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је са амбасадором Јапана Ђунићијем Марујамом о актуелним питањима заштите животне средине и светским напорима у борби против климатских промена. 

У отвореном разговору саговорници су разменили ставове и мишљења о кључним питањима очувања животне средине и природних ресурса, које је изазов у глобалним и националним оквирима, а истовремено простор за јачање билатералних односа држава, напредак и развој на принципима зелене економије.

Министар Горан Триван je том приликом указао на значај и прве резултате Конференције Уједињених нација о промени климе COP 25 која се одржава у Мадриду, Шпанија, а у чијем раду учествује и делегација Србије. Он је указао да је питање климатских промена постало драматично, због чега свет мора предузети одлучне и ефикасне кораке.

Министар је изразио захвалност на помоћи јапанске Владе Србији на унапређењу заштите животне средине. Он је истакао да ће Србија  и даље пружати пуни допринос светским напорима у борби против климатских промена предузимањем мера за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и применом других механизама као што је пошумљавање. 

Амбасадор Марујама нагласио је да ће Јапан наставити да пружа пуну подршку Србији на њеном путу ка бољој и здравијој животној средини. Указао је да је Јапан као острвска земља посебно погођен последицама климатских промена, због чега сматра предузимање механизама и акција у овој области на међународном плану изузетно значајним. 

Ублажавање последица климатских промена представља још једну спону између Србије и Јапана у укупном процесу јачања билатералних односа и развијања сарадње на заштити животне средине, закључено је на састанку. 

 

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.