Најновије

Ивица Дачић: Организациона припрема за предстојеће изборе Вести

Социјалистичка партија Србије на седници Главног одбора изабраће Председништво СПС, Извршни одбор и потпредседнике странке, а према речима њеног лидера Ивице Дачића, реч је о организационој припреми за предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе.

На конференцији за медије уочио почетка седнице, Дачић је казао да је циљ организационе припреме да на изборним листама буде што више нових људи, али и да се оствари бољи резултат него раније.

Дачић је навео да ће убудуће свако од потпредседника странке бити задужен за поједини регион у Србији, имаће своје задатке и циљ – колики број гласова треба да освоји у том региону, а затим ће после избора бити још једно преиспитивање функционера странке.

Према његовим речима, нови потпредседник странке, потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, биће координатор за западну Србију, а од досадашњих потпредседника – Душан Бајатовић биће задужен за Војводину, Александар Антић за Београд, Бранко Ружић за централну Србију, а Новица Тончев за југоисточну Србију.

Осим њих, наводи Дачић, за политички сисем биће задужен Жарко Обрадовић, за Форум жена Славица Ђукић Дејановић, а за програмска питања историчар Предраг Марковић.

“У Главни одбор биће укључено, на основу предлога социјалистичке омладине, један број омладинаца. Такође, до Нове године Извршног одбора треба да направи једну кратку анализу стања с предлогом шта треба даље радити када је реч о припрема за изборе”, рекао је Дачић.

Председник Социјалистичке партије Србије  Ивица Дачић изјавио је  да та странка неће на наредним изборима имати заједничку листу са Српском напредном странком  и поручио да је задовољан резултатима које је њихова заједничка коалиција у протеклих седам година остварила, а што ће бити основа за њихову будућу сарадњу.

“Наставићемо сарадњу са СНС-ом, али на изборе ћемо наступати самостално, односно у коалицији с Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме, нећемо имати заједничку листу са СНС-ом, што је и нормално, јер смо до сада увек ишли одвојено на изборе”, рекао је Дачић новинарима уочи седнице Главног одбора СПС-а.

Он је позитивно оценио све резултате које је СПС остварила у коалицији са СНС-ом, додајући да је за протеклих седам година направљен велики помак када је реч о спољно-политичкој позицији Србије.

“Србија је данас фактор која није само предмет расправе на међународним форумима, већ и веома значајан међународни фактор без чијег учешћа и сагласности нема решавања најактуелнијих питања у региону”, приметио је Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Навео је да се ојачана спољно-политичка позиција Србије може видети и у суретима председника Србије Александра Вучића с бројним међународним званичницима.

Дачић је истакао да је Србија, истовремено, много урадила и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Висока стопа друштвеног раста, привлачење страних инвестиција, раст запослености и повећање животног стандарда су, навео је, циљеву садашње, али и сваке будуће политике.

“Ми смо поносни на све резултате које смо заједно с Вучићем и СНС-ом остварили и у наредном периоду то ће бити основа за наше односе и у будућим политичким догађајима, укључујући и ситуацију после избора”, подвукао је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је да је понашање Приштине, поводом кривиче пријаве против председника Србије Александра Вучића и изјаве кандидата за косовског премијера Аљбина Kуртија да га не жели за преговарачким столом, показатељ да њој није стало до дијалога и компромиса.

“Ако овако буду наставили, нисмо оптимисти када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине”, рекао је уочи почетка седнице ГО СПС, додавши да ће понашање Приштине бити једна од тема седнице.

Према његовим речима, без обзира на то што Србија има конструктиван приступ, на основу поступака Приштине може се закључити да је реч о једном “политичком лудилу” и једностраним актима који показују да је Приштина највећи фактор нестабилности.

“То је показатељ да њима није стало до дијалога и компромиса, само је проблем у томе што они не схватају да се ситуација веома променила”, рекао је Дачић и додао да се данас спољно-политичка позиција Србије променила и побољшала.

Навео је да се то може видети и у сусрету председника Вучића са бројним међународним званичницима, а истовремено је Србија урадила много и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Дачић је додао да је за ову Владу најважнији циљ да се сачувају мир и стабилност на KиМ, додајући да због тога у Србији мора постојати политичко јединство и стабилна политичка ситуација.

“То је суштина нашег односа са Српском напаредном странком . Ми делимо исте циљеве, а то је да Србија што боље заштити своје државне и националне интересе и оствари све предуслове да у једном дугом пеироду можемо да имамо друштвени раст”, закључио је Дачић.

Ивица Дачић осудио је данас синоћњи инцидент испред Скупштине Србије када су учесници протеста с појединим вођама опозиције покушали јарболом од заставе да поломе стакло на њеним улазним вратима и поручио да такво понашање државни ограни треба да санкционишу.

“Најоштрије осуђујемо такво понашање, јер је то показатељ једног екстремизма и насиља који шире поједине опозиционе странке и њихови лидери, и то заиста захтева реакцију државних органа”, рекао је Дачић одговарајући на питања медија уочи почетка седнице Главог одбора СПС-а.

Он је оценио да синоћни инцидент испред Скупштине Србије није политички догађај.

“Неке странке очигледно могу да уђу у Скупштину само ако провале, уместо да уђу на изборима. Зато и неће да учествују на изборима, то је за њих једина добитна комбинација”, истакао је Дачић.

На питање новинара да ли се синоћним догађајем понавља 5. октобар, Дачић је одговорио да историја може да се понови или као трагедија или као фарса.

“У овом случају, мислим да је то и трагедија – зато што се понављају неке слике које само наносе штету Србији, а с друге стране и фарса – зато што су у питању политичке странке које немају готово никакву политичку подршку у бирачком телу Србије”, навео је Дачић.

Приметио је да то што је мања подршка тим политичким странкама, оне више приступају екстремизму и насиљу,  додајући да “мржња и острашћеност” појединих представника опозиције никада нису биле тако присутне као данас.

“Данас покушавају да представе да је политички легитимно када цртате некоме мету и кажу да су то метафоре. У листу ”Идентитет” пред убиство Ђинђића је објављен један текст да је ”Ђинђић мета слободног стрелца”.  На жалост, то се и десило”, подсетио је Дачић.

Према његовим речима, данас неко покушава да “извргне руглу” када се слична ситуација понавља са акутелним председником Србије.

“Обавеза је свих не само да осуде него да санкционишу такве позиве, подстрекивање на убиство Вучића. С друге стране, сваки дан се фабрикују лажи, афере и против њега и његове породице, а то је још један показатељ средстава који се користе у овој политичкој борби, која више није политичка”, закључио је Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.