Бранко Ружић: Скупштина о законима којима се унапређује изборни амбијент Вести

Скупштина Србије почела је  расправу о сету закона којима се, како је рекао министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, унапређује изборни процес и обезбеђују се једнаки услови за све учеснике.

На дневном реду су измене и допуне Закона о финансирању политичких активности, измене и допуне Закона о спречавању корупције, измене и допуне Закона о Агенцији за борбу против корупције, као и измене и допуне Закона о јавним предузећима.

Према Ружићевим речима, предложене су измене четири системска закона која су важна за креирање самог изборног амбијента, јер уређују финансирање политичких активности током изборне кампање, употребу јавних ресурса, дужности, забране и ограничења највиших државних и јавних функционера и директора јавних предузећа, као и поступање Агенције за борбу против корупције у спречавању, откривању и санкционисању злоупотреба.

Како је рекао, конкретне мере усмерене су на потпуно раздвајање партијских и државних активности током изборног процеса и спречавање злоупотребе јавних ресурса.

Због тога су, каже, редефинисани кључни појмови “јавни ресурс” и “изборна кампања”. Он је навео да су прецизиране политичке активности које се спроводе током изборне кампање, како не би било забуне у вези са коришћењем јавних ресурса.

Прописано је, каже Ружић, да је за спровођење активности у оквиру изборне кампање политичким субјектима забрањено да користе средства републичког буџета Србије, буџета аутономне покрајине и буџета јединице локалне самоуправе.

Такође, прописује се забрана коришћења јавних скупова којима функционер присуствује у том својству за промоцију политичких странака, а посебно за коришћење тих скупова и сусрета за јавно представљање учесника у изборима и њихових изборних програма, позивање бирача да за њих гласају на одређеним изборима, односно да бојкотују изборе и слично.

Ружић је истакао да се предложеним изменама Закона о јавним предузећима уводе нови, додатни разлози за разрешење директора јавног предузећа, који се односе на коришћење ресурса јавног предузећа за промоцију политичких странака.

Међу разлозима су коришћење службених просторија, возила и инвентара јавног предузећа без накнаде, обављање активности везане за промоцију политичких странака за изборну кампању у радно време, као и вршење притиска на запослене и лица ангажована по другом основу у јавном предузећу у вези са подршком политичким субјектима или кандидатима на изборима.

Ружић објашњава да ће директор бити разрешен дужности и ако му је било познато да запослени у јавном предузећу користи ресурсе јавног предузећа за промоцију политичких странака или врши притисак на друге запослене у вези са подршком некој политичкој опцији или кандидату на изборима, а није предузео радње за које је надлежан да то спречи.

“Поред тога, утврђена је и забрана коришћења имовине, активности, имена и визуелног идентитета јавног предузећа у свим активностима везаним за политичке странке и изборне кампање, као и свака друга употреба јавних предузећа у политичке сврхе”, рекао је он.

Министар каже да су допуњене и казнене одредбе, тако што су предвиђене максималне новчане казне за одговорно лице у јавном предузећу, не само ако то лице користи средства предузећа, већ и ако му је било познато да се она користе.

Како најзначајнију улогу у спречавању функционерске кампање и злоупотребе јавних ресурса током изборне кампање има Агенција за борбу против корупције, било је потребно утврдити посебна правила и посебно кратке рокове за поступање и предузимање појединих радњи поступка који се спроводи пред Агенцијом, навео је Ружић.

Он је додао да су органи Републике, АП, јединице локалне самоуправе, банке, као и правна и физичка лица дужна да у року од три дана доставе податке које им тражи Агенција за борбу против корупције.

Ружић истиче да се уводи обавеза Агенције да по пријави која се односи на повреду овог закона у изборној кампањи одлучи у року од пет дана од дана пријема потврде да је политички субјект обавештен о пријави, а затим да донесе решење којим се утврђује да ли је дошло до повреде.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.