Гостовање Ивице Дачића у Дневнику на РТС: Декларација о стратешком партнерству као круна српско-грчких односа Вести

Током званичне посете председника Србије Александра Вучића Атини биће потписана Заједничка декларација о стратешком партнерству Србије и Грчке. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да ће Декларација на неки начин представљати круну српско-грчких односа који су “традицинално пријатељски и братски”.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да све активности на релацији Београд-Атина протеклих година показују да је ниво билатералних односа висок.

Шеф српске дипломатије подсећа да Декларација о стратешком партнерству представља највиши ниво политичких односа између две земље.

“Ми имамо са Грчком изузетно добре политичке односе, треба да унапредимо економске односе, треба да направимо договоре који ће омогућити да то пријатељство између наша два народа резултира и високим степеном сарадње у свим областима”, указује Дачић.

Дачић истиче да је за Србију изузетно важан став Грчке о Косову и напомиње да су и председник Прокопис Павлопулос и премијер Киријакос Мицотакис потврдили да се тај став неће мењати.

“Формираћемо и трилатералу са Кипром, што ће још више оснажити наше ставове, зато што Кипар традиционално има веома чврсте ставове против једостраних аката везаних за територијални интегритет”, најављује шеф српске дипломатије.

Једна од важних тема током разговора са грчким званичницима биће и мигрантска криза. Дачић каже да је то проблем ЕУ који се “прелива и на наша плећа”.

“ЕУ нема јединствен приступ свему томе, и онда су земље које су највише изложене у највећој опасности. Не постоји ни солидарност, не постоји заједничка политика како ће се односити према томе, тако да је то потенцијално велики проблем. То је тема која превазилази наше билатералне оквире”, указује Дачић.

У среду ће у Атини бити одржана трећа седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, којој ће председавати председник Србије Александар Вучић и грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Поред Заједничке декларације о успостављању стратешког партнерства Србије и Грчке биће потписан и низ споразума значајних за сарадњу две земље.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.