Најновије

Бранко Ружић: Међуопштинском сарадњом до лакшег решавања проблема Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је међуопштинска сарадња важна за јачање капацитета ЈЛС и унапређење услуга за грађане И Позивао општине да искористе могућности и повежу се у свим пословима за које постоји потреба за њихово унапређење.

Он је на 47. Скупштини СКГО истакао да се локалне самоуправе у Србији суочавају са многим изазовима, као што је недостатак стручних кадрова и финансијских средстава.

„Најефикаснији начин за превазилажење ових проблема је да јединице локалне самоуправе удружују своје капацитете чиме стварају потребне услове за законито, квалитетно и ефикасно извршавање послова локалних самоуправа“, рекао је он.

Додао је да је Министарство је у сарадњи са СКГО иницирало и припремило измене и допуне Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи.

Овим изменама закона је, како додаје, прошле године, заокружен правни оквир за заједничко обављање свих послова јединице локалне самоуправе.

„Овим изменама је омогућено да две или више ЈЛС оснују заједнички орган, службу, установу, предузеће или други организациони облик којим се остварује сврха међуопштинских партнерстава. Такође је омогућено да, без формирања заједничких служби, једна ЈЛС повери обављање појединих послова из изворног делокруга другој ЈЛС или њеној служби или другом организационом облику“, објаснио је Ружић.

Неопходно је, како додаје,  да се усвоји споразум о тој сарадњи и није потребна посебна сагласност државних органа већ само да се ресорном министарству достави овај споразум ради евидентирања

„Код поверених послова процедура је нешто сложенија јер је неопходна сагласност Владе уз претходно мишљење ресорног министарства које врши надзор над применом прописа којима су регулисани ови послови а на предлог министарства за локалну самоуправу“, рекао је министар.

Иницијативу за заједничко обављање поверених послова могу покренути јединице локалне самоуправе које су заинтересоване за њихово заједничко обављање, али и ресорно министарство које прати стање у одређеној области.

Законом су уређени обавезни елементи споразума о сарадњи, финансирање обављања послова, остваривање права из радног односа запослених који раде на овим пословима и друга питања од значаја за међуопштинску сарадњу.

Министарство је, како је подсетио министар, већ увело правило да предност имају пројекти који су од значаја за две или више јединица локалне самоуправе приликом одлучивања о расподели средстава из буџетског фонда Министарства намењеног јединицама локалне самоуправе.

„Поред овога, Министарство започиње рад на припреми Програма реформе система локалне самоуправе у оквиру кога ће бити разматрани сви предлози за будуће промене које треба да омогуће или олакшају обављање свих послова јединица локалне самоуправе у Србији“, рекао је Ружић.

Министар је захвалио СКГО на одличној сарадњи која се остварује у свакодневној комуникацији на свим питањима која су од значаја за јединице локалне самоуправе и планирању заједничких активности у наредном периоду.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.