Бранко Ружић: Сарадњом општине и градови лакше решавају проблеме Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да се локалне самоуправе у Србији суочавају са многим изазовима, а да су највећи недостатак стручних кадрова и финансијских средстава како би се дошло до управе по мери грађана и привреде.

Говорећи на 47. Скупштини Сталне конфренције градова и општина (СKГО), Ружић је истакао да формирање заједничких међуопштинских служби, институција и предузећа помаже да се проблеми на локалу решавају брже и ефикасније.

“Успостављање пуних капацитета у локалним самоуправама је један дуготрајан процес, увек ћемо имати изазов да се суочимо са питањем када ће бити довољно новца у локалним самоуправама за све потребе, а наравно да није могуће, и тога смо сви свесни, да пронађемо све потребне кадрове у локалним заједницама како би их запослили и спроводили оно што јесте интерес локалне заједнице. Најефикаснији начин за превазилажење овог проблема је да се локалне самоуправе удружују”, рекао је Ружић.

Према његовим речима, то је и омогућено изменом Закона о државној управи и Закона о локалној самоуправи, које су усвојене у парламенту прошле године, чиме је заокружен правни оквир за заједничко обављање свих послова локалне самоуправе.

Ружић је објаснио да је тим изменама омогућено да две или више локалних самоуправа оснују заједнички орган, службу, институцију или предузеће за решавање изворних послова, а удруживањем њихових заједничких капацитета послови на локалу се завршавају брже и квалитетније.

Такође, једна локална самоупава може, објашњава Ружић, без формирања заједничких служби да повери обављање послова другој локалној самоуправи или њеној служби или другом организационом одбору.

“За обављање изворних послова локалних самоуправа неопходно је да се усвоји споразум о међуопштинској сарадњи и није потребна посебна сагласност државних органа, већ се само пружа ресорном министарству на увид. Kада је реч о повереним пословима, процедура је мало компликованија, с обзиром на то да је неопходна сагласност Владе Србије, уз претходно мишљење Министарства које врши надзор над применом прописа који су регулисали те послове”, рекао је Ружић.

Навео је да је до сада у сарадњи са Швајцарском агенцијом за сарадњу и развој обезбеђена финансијска подршка за четири уговора о међуопштинској сарадњи који окупља 33 јединица локалне самоуправе и највише се односе на послове смањења ризика од елементарних непогода у сливу Западне Мораве и Дрине, али и на контроли финансија и помоћи особама са инвалидитетом.

Ружић каже и да је Министарство увело правило да предност у добијању средстава из фонда средстава Министарства државне управе и локалне самоуправе имају пројекти који обухватају две или више јединица локалне самоуправе.

Најавио је да ће тај конкурс бити расписан крајем јануара идуће године и похвалио заједничку сарадњу општина и градова јер је она, како каже, допринела да на конкурс пристиже квалитетна пројектно-техничка документација.

Ружић наводи да су прошле године пристигли пројекти укупно износили 2,5 милијарде динара, а да је држава обезбедила средства у износу од пола милијарде динара, додајући да ће се држава трудити да тај фонд из године у годину буде што већи.

Извор: МДУЛС