Branko Ružić: Saradnjom opštine i gradovi lakše rešavaju probleme Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da se lokalne samouprave u Srbiji suočavaju sa mnogim izazovima, a da su najveći nedostatak stručnih kadrova i finansijskih sredstava kako bi se došlo do uprave po meri građana i privrede.

Govoreći na 47. Skupštini Stalne konfrencije gradova i opština (SKGO), Ružić je istakao da formiranje zajedničkih međuopštinskih službi, institucija i preduzeća pomaže da se problemi na lokalu rešavaju brže i efikasnije.

“Uspostavljanje punih kapaciteta u lokalnim samoupravama je jedan dugotrajan proces, uvek ćemo imati izazov da se suočimo sa pitanjem kada će biti dovoljno novca u lokalnim samoupravama za sve potrebe, a naravno da nije moguće, i toga smo svi svesni, da pronađemo sve potrebne kadrove u lokalnim zajednicama kako bi ih zaposlili i sprovodili ono što jeste interes lokalne zajednice. Najefikasniji način za prevazilaženje ovog problema je da se lokalne samouprave udružuju”, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, to je i omogućeno izmenom Zakona o državnoj upravi i Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su usvojene u parlamentu prošle godine, čime je zaokružen pravni okvir za zajedničko obavljanje svih poslova lokalne samouprave.

Ružić je objasnio da je tim izmenama omogućeno da dve ili više lokalnih samouprava osnuju zajednički organ, službu, instituciju ili preduzeće za rešavanje izvornih poslova, a udruživanjem njihovih zajedničkih kapaciteta poslovi na lokalu se završavaju brže i kvalitetnije.

Takođe, jedna lokalna samoupava može, objašnjava Ružić, bez formiranja zajedničkih službi da poveri obavljanje poslova drugoj lokalnoj samoupravi ili njenoj službi ili drugom organizacionom odboru.

“Za obavljanje izvornih poslova lokalnih samouprava neophodno je da se usvoji sporazum o međuopštinskoj saradnji i nije potrebna posebna saglasnost državnih organa, već se samo pruža resornom ministarstvu na uvid. Kada je reč o poverenim poslovima, procedura je malo komplikovanija, s obzirom na to da je neophodna saglasnost Vlade Srbije, uz prethodno mišljenje Ministarstva koje vrši nadzor nad primenom propisa koji su regulisali te poslove”, rekao je Ružić.

Naveo je da je do sada u saradnji sa Švajcarskom agencijom za saradnju i razvoj obezbeđena finansijska podrška za četiri ugovora o međuopštinskoj saradnji koji okuplja 33 jedinica lokalne samouprave i najviše se odnose na poslove smanjenja rizika od elementarnih nepogoda u slivu Zapadne Morave i Drine, ali i na kontroli finansija i pomoći osobama sa invaliditetom.

Ružić kaže i da je Ministarstvo uvelo pravilo da prednost u dobijanju sredstava iz fonda sredstava Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave imaju projekti koji obuhvataju dve ili više jedinica lokalne samouprave.

Najavio je da će taj konkurs biti raspisan krajem januara iduće godine i pohvalio zajedničku saradnju opština i gradova jer je ona, kako kaže, doprinela da na konkurs pristiže kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija.

Ružić navodi da su prošle godine pristigli projekti ukupno iznosili 2,5 milijarde dinara, a da je država obezbedila sredstva u iznosu od pola milijarde dinara, dodajući da će se država truditi da taj fond iz godine u godinu bude što veći.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.