Најновије

Бољи третман за осуђена лица Посланичка група

Неђо Јовановић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу одлуке о избору заменика Заштитника грађана

Заштитник грађана препознао  проблеме који се везују за побољшање третмана осуђених лица у казнено-поправним установама , и морамо тежити да ти услови буду бољи.

Уважени представници Заштитника грађана,

имајући у виду да данас разматрамо једну јако важну тему, а то је нешто што се везује за кадровску структуру Заштитника грађана, ја ћу своју дискусију започети, пре свега, од нечега што је за грађане и најважније, а то је улога Заштитника грађана, као регулаторног тела са једне стране, а са друге стране, његовом односу према институцијама система у Републици Србији. Све у свему, то се везује за надлежности које су законом прописане, као надлежност Заштитника грађана.

Оно што су моје уважене колеге коментарисале у претходним дискусијама стоји као апсолутно тачно. Било је много грешака, било је много чега, што апсолутно нема никакве везе са Законом о Заштитнику грађана, са регулативном која се односи на Заштитника грађана, било је превише политиканства, злоупотреба, узурпација туђих надлежности, како би се политика наметнула над нечим на шта не сме да се наметне, а то је независност Омбудсмана, односно Заштитника грађана.  

Када говоримо о тој независности, онда то подразумева да грађани морају да прихвате Заштитника грађана као апсолутно независног. Независног од политике, независног од финансијских лобија, независног од привредних лобија, независног од било кога, јер је ту нулти степен толеранције када је у питању било какав утицај на рад и спровођење надлежности Заштитника грађана. 

С друге стране, чиниле су се грешке у супротном правцу, а то је да се Заштитник грађана наметао у односу на друге институције које су такође независне. С обзиром да припадам том делу, имам пуну слободу и право да то кажем када је у питању правосуђе. А зашто? Па због тога што су пре, наводно, због угрожавања одређених права одређене активности Заштитника грађана биле усмерене директно тако што се узурпирала улога судова, па и тужилаштава. 

Заштитник грађана нема право да мериторно одлучује, да мериторно испитује судске одлуке, да на било који начин се меша у рад тужилаштва и судова. То се чинило. Због тога када се вама обраћам, могу да изразим изузетно позитиван став. На срећу тога више нема и то је добро. Добро је због тога што грађани Републике Србије враћају поверење у институцију Заштитника грађана, а све док се Заштитник грађана држи својих надлежности и законских овлашћења, грађани Србије ће то поверење сигурно повећавати, јер имају разлога за то. 

Оно што желим да вам укажем, јесте једна комплементарна активност Заштитника грађана са једним од скупштинских тела Републике Србије, односно Скупштине Републике Србије, а то је Комисија за надзор над извршењем кривичних санкција.

Зашто комплементарних? Због тога што смо на истом задатку и у истој улози, да утврдимо степен заштите права осуђених лица, а то подразумева и услове боравка у казненом-поправним установама. Затим, начин спровођења тзв. „заводских и затворских“ активности према осуђеним лицима, као и третман осуђених лица у целини. 

И до каквих смо закључака ми као скупштинско тело, наравно да ће о томе дискутовати моје уважене колеге, ту је моја колегиница Миланка Вукојичић, тако да ћемо сасвим сигурно имати разлога да прокоментаришемо нешто што истовремено ради и Комисија, али и ради Заштитник грађана. 

Као Комисија Скупштине Републике Србије успели смо да остваримо увид у третман осуђених лица у неколико казнено-поправних установа. Казнено-поправне установе у Нишу, Сремској Митровици, ЦЗ у Београду, обишли смо малолетнички затвор у Ваљеву, васпитно-поправну установу у Крушевцу, а пре нашег мандата и у неким другим казнено-поправним установама.

До којих смо закључака дошли? Дошли смо до истих закључака које ви имате, а ти закључци недвосмислено говоре да је третман осуђених лица сада у односу на претходни период далеко бољи иако услови нису испуњени у оној мери који су прописани стандардима ЕУ и на шта се указује, али у сваком случају су се ти услови побољшали.

Када смо били у казнено-поправној установи у Нишу, увидели смо да је руководство те казнено-поправне установе учинило много на побољшању третмана осуђених лица, да је од једног руинираног корпуса објеката, то је све било руина, рушевина, да су ти људи искључиво из сопствених средстава, без неке значајније подршке од било кога, па и из буџета, јер се штитио буџет, успели ревитализовати установе, подићи бројне објекте, задовољити услове боравка у ћелијама, односно затворским јединицама, остварити најповољније услове када је у питању отворени и полуотворени третман, па и онај затворени третман осуђених лица.

То је Нишу урађено за релативно кратко време на најбољи могући начин. Оформљена је велика економија, производни погон  у коме осуђена лица јесу радно ангажована, имају адекватан третман као радно ангажована лица. 

Када смо били у Сремској Митровици, имали смо прилику да се уверимо у нешто што грађани Републике Србије треба да знају, а то је да и поред тога што је недовољан број капацитета и поред тога што је већи број осуђених лица смештен у односу на реалне могућности установе за смештај, да су ти услови ипак прихватљиви. 

Наравно да морамо тежити да они буду бољи и биће бољи ако узмемо као пример казнено-поправни затвор у Панчеву, онда ћемо схватити да су то стандарди који се поштују од стране Републике Србије, а негде су отприлике приближни стандардима ЕУ.

Све ово говорим због тога што имамо исто виђење, исти приступ решавању проблема. Оно што је указао Заштитник грађана ми имамо потпуно идентичан став. Дакле, са те стране можемо да истакнемо да је барем у том сегменту, не желим о осталим сегментима заштите права грађана да говорим, учињено много, а да је Заштитник грађана у том правцу дао све од себе да препозна и проблеме и да препозна и оне вредности, морам их тако назвати, које се везују за побољшање третмана осуђених лица у казнено-поправним установама.

Зашто сам ово све говорио? Због тога што очекујем и од вас да ћете наставити тај пут и због тога имате подршку посланичке групе СПС и за овај предлог посланичка група СПС ће несумњиво гласати. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.