Најновије

Да постанемо друштво са нултом толеранцијом према насиљу, сви заједно треба да радимо на томе Посланичка група

Марјана Мараш, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу одлуке о избору заменика Заштитника грађана

 Према истраживањима утврђено да су сви облици насиља мање заступљени у сеоским срединама у односу на урбане средине.

 

Уважени представници Заштитника грађана, уважене колеге народни посланици,

данас разматрамо предлог за именовање заменика Заштитника грађана. Ово је веома битно питање, с обзиром на значај ове институције и чињеницу да кроз институцију Заштитника грађана остварујемо посебан вид контроле рада јавних институција, да Заштитник грађана испитује и прати да ли државни органи и организације, које врше јавна овлашћења законито, правилно решавају о неком праву и интересу грађана. 

Обавезе Заштитника грађана нису да контролише само формално поштовање закона, већ и етичност, непристраност и коректност у раду и поштовање достојанства појединца у контакту са јавном администрацијом. 

Задатак Омбудсмана је корективне природе и његова обавеза је да указује на недостатак рада јавних институција, да превентивно делује и помаже раду тих институција, а све у најбољем интересу грађана. 

Пошто заменици Заштитника грађана помажу Заштитнику грађана у обављању послова из његове надлежности у оквиру овлашћења која су му дата, нарочито у погледу заштите права припадника националних мањина, лица лишених слободе, равноправности полова, права детета и особа са инвалидитетом. Сматрам да ће се именовањем заменика Заштитника грађана сигурно створити предуслови за још квалитетнији рад канцеларије Заштитника грађана, од које свакако грађани и институције имају велика очекивања. 

Сматрам да ће именовањем заменика Заштитника грађана, поред класичне функције Заштитника грађана, а то су контрола јавна управе и заштита и унапређење људских права и слобода, наставити са развијањем и друге улоге овог значајног института, у коме Заштитник грађана се појављује као посредни учесник у антикорупцијском процесу и као субјекат који има значајног учешћа у процесу изградње политичког система кроз владавину права. 

Поводом јучерашњег Дана људских права, Заштитник грађана је издао саопштење у коме је навео да грађани Србије у великом броју ове године дочекују овај датум суочени са нарушеним и са тешко остваривим правима, како у области економских, социјалних, тако и имовинских права. Нетолеранција и насиље креира недовољно безбедну средину и тражи додатне напоре државе и друштва како би права појединаца била испоштована потпуно. 

Грађани су упозорили на свакодневне повреде њихових права и слобода, захтевајући да у њиховом свакодневном животу поштују се зајамчена права и да не смемо да заборавимо на темељну вредност сваког права, то је поштовање достојанства сваке личности, на недискриминацију, толеранцију, солидарност, о чему најчешће говоре управо најрањивије друштвене групе. 

Заштитник је истакао и, по њему, поражавајућу чињеницу, а и по нама, да је свако шесто дете у Србији корисник социјалне заштите, услуга социјалне заштите у области породичних односа и родне равноправности. Навео је да је пажња институције усмерена на проблем насиља. 

У оквиру ових 16 дана активизма против насиља над женама, који је започео 25. новембра, а завршио се јуче, 10. децембра, Међународним даном људских права, више од 1.700 организација и у више од 100 земаља, обележавају се ових 16 дана. И наша држава и институције су укључене, а и сама општина из које долазим, општина Врбас, кроз комисију за праћење остваривања родне равноправности. И ове године је био организован округли сто, на коме је констатовано да хитне мере које су законски уведене, дале су свој допринос када је у питању спречавање насиља. Навели су у појединим случајевима и неке злоупотребе саме примене хитних мера од стране жена, што је занимљиво у њиховим констатацијама, али свакако су и навели то што и Заштитник грађана наводи, а то је да треба насиље да буде видљивије, да треба сви заједно да радимо на томе да постанемо друштво са нултом толеранцијом према насиљу. 

Мени је било врло занимљиво што смо у оквиру Одбора за људска и мањинска права имали прилику да се упознамо са једним истраживањем Мисије ОЕБС-а, која је радила. То је једно квалитативно и квантитативно истраживање. У њему је наведено да наша држава, када је у питању просек, не одскаче од неког европског просека када је у питању насиље. 

Али, ево, колега Милија је говорио пре мене. Он се врло често обраћа својој средини и као представник сеоских средина. Желим да истакнем да је у том истраживању наведено да су процентуално мање заступљени сви облици насиља у сеоским срединама у односу на урбане средине. То је за мене био интересантан податак који је наведен. Једино је наведено да када је у питању физичко насиље, оно је у нешто већем проценту када су у питању особе које су млађе од 15 година.

Заштитник грађана је навео да када су у питању припадници националних мањина у Србији, да се Србија сврстава, када је њихов положај у питању, у ред земаља које су у погледу остварених мањинских права и слобода оствариле, чак и надмашиле неке европске стандарде, што је врло значајно да истакнемо. 

Када је у питању подручје медијских права и слобода и јавног информисања, ту област карактерише говор мржње, чести напади на медије, запослене у медијима, што угрожава њихов положај и онемогућава да се достојанствено баве својом професијом.

Сматрам да заменици Заштитника грађана ће заједно са њим радити оно што јесте њихова обавеза, а то је да као независтан и самостални државни орган, задужени да штите и унапређују поштовање слобода и права, да ће то њихов задатак бити у наредном периоду. 

Ми ћемо као посланичка група подржати ове предлоге. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.