Најновије

Проф Др Славица Ђукић Дејановић: Трећина анкетираних студената планира да оде из Србије Вести

Више од 90 одсто студената који намеравају да оду имају пуну подршку родитеља за одлазак у иностранство, а 70 одсто студената има родбину и пријатеље који већ живе у иностранству, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић, која се преко писаног саопштења обратила матурантима средњих школа на конференцији „О останку младих у Србији“ која је одржана у Коларчевој задужбини, рекла је да „као главне разлоге за одлазак у иностранство студенти најчешће наводе немогућност налажења посла у струци, слабо плаћен посао у струци и низак животни стандард.

Државе у које би студенти најрадије отишли су Немачка, Сједињене Америчке Државе, Швајцарска, Аустрија и Норвешка.

„Немачка се налази на првом месту као најпожељнија држава за студенте свих подручја студирања, осим за студенте информационо-комуникационих технологија, који у највећем проценту планирају да по завршетку школовања оду у Сједињене Америчке Државе“, казала је Ђукић Дејановић и додала да је истраживање показало да је потребно променити околности које терају младе људе да одлазе, и да треба повећати њихову мотивацију да остану у Србији.

Председник француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон чија је организација учествовала на конференцији „О останку младих у Србији“ рекао је да миграције младих људи постоје не само у Србији већ и у другим државама југоисточне Европе, па и у мање развијеним земљама које су чланице Европске уније, одакле млади одлазе у развијеније земље у потрази за бољим условима за живот.

Он је рекао да на тај начин „богатије земље Европске уније, које имају све старије становништво, исисавају младе из сиромашнијих земаља, што је добро за њих и за њихово тржиште рада, али није добро за земље из којих млади одлазе, међу којима је и Србија“.

Гујон је рекао да је његова хуманитарна организација организовала панел дискусије на ту тему у десетак градова широм Србије и да на основу тих разговора може да каже да као разлози за одлазак нису били навођени само економски разлози.

„Нема ниједног скандала који се догодио последњих годину дана а да није био наведен као један од разлога за одлазак младих из земље“, рекао је Гујон и додао да су актери тих скандала за младе „антихероји“ који их терају да размишљају о одласку из земље, а да за разлику од тога постоје прави хероји, што су људи који су остали да живе и да се боре у Србији.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.