Јачање социјалне функције државе као један од приоритета Посланичка група

Др Весна Ивковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Наше становништво постаје све старије, а најстаријој популацији је потребно обезбедити адекватну и достојанствену негу и старање. Да би се то у пракси остварило, неопходан је мултисекторски приступ друштва и државе.

 

              Поштована председавајућа, поштоване колеге посланици, данас бих поставила питање министру за рад, социјална и борачка питања. 

Наиме, чињеница је да наше становништво постаје све старије и да са просечном старошћу од 43,2 године старости, спадамо у 20 земаља са најстаријим становништвом. Просечна старост за жене је 78 година, а за мушкарце 73 године, при чему ће у наредним деценијама овај тренд бити још израженији. У том смислу, сматрамо да и наша држава треба да овој чињеници прилагоди пензијски, здравствени и социјални систем. Однос према старима, у сваком друштву, је дубоко етичко питање, јер они су ти који су за нас стварали, као што ми стварамо за своје потомке. 

Дакле, наши грађани, старије доби су посебно сензитивна категорија и као друштво смо дужни да питањима старости и старења, посветимо још већу пажњу. Однос друштва према старима, треба да буде усмерен ка активном старењу и такав да омогућава коришћење свих капацитета овог дела популације, а када је неопходна нега, потребно је обезбедити неопходну и довољну заштиту и друштвену бригу о старима, немоћнима и болеснима, тако да се обезбеди њихово достојанствено старење и лечење.

У решавању њихових проблема, пре свега са здравственог и социјалног аспекта, али и са образовног културолошког и других видова друштвене бриге, неопходан је мултиресорски приступ друштва. Данас се нега старих остварује у оквиру породице, која се сама стара или уз помоћ геронто домаћица, када су у питању стари који немају породицу, која о њима брине или пак у специјализованим герантолошким центрима. 

Како је све више старих, којима је неопходна стална нега, време је да размишљамо о неговатељима, како у породицама, тако и у домовима старих и другим установама, у којима су стари смештени. Чињеница је да данас није довољно неговатеља посебно када су у питању сеоске средине. 

У том смислу желим да поставим питање министру за рад, социјална и борачка питања. Знамо да је у припреми нова национална стратегија о старању јер је претходна важила до 2015. године, те у том контексту желим да питам, да ли ће стратегијом бити сагледана потреба старих за још организованијом социјалном бригом укључујући активну улогу здравствене и социјалне заштите, односно органа старатељства, као и породицу која брине о старим члановима породице? 

У том смислу сматрамо да је неопходно и да буџетски суфицит који Србија има захваљујући позитивном економским показатељима треба искористити за јачање социјалне функције државе, овог пута за побољшање положаја обезбеђења достојанственог старења нашим старим лицима. 

Још једно питање министру, када се очекује завршетак рада на новој Стратегији о старењу за наредни период?

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.