Susret članova PGP sa Velikom Britanijom sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Poslanička grupa

Predsednik i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom sastali su se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji NJ. E. Šan Meklaud.


Predsednik PGP sa Velikom Britanijom mr Dejan Radenković podsetio je da diplomatski odnosi Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom datiraju još iz 1837. godine, naglasivši da je Velika Britanija jedna od prvih zemalja sa kojom je naša država uspostavila diplomatske odnose. On je ocenio da su parlamentarni odnosi dveju zemalja dobri, ali da postoji prostor da se saradnja unapredi i učini delotvornijom, objasnivši da to u najvećoj meri zavisi od inicijative članova dva parlamenta.

Radenković je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na značajnim donacijama, kao i Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju na podršci i pomoći modernizacije i unapređenja rada srpskom parlamentu.

On je ukazao da je članstvo u Evropskoj uniji jedan od osnovnih ciljeva Republike Srbije, istakavši da naša zemlja u procesu evropskih integracija stabilno napreduje. Prema njegovim rečima, probleme na relaciji Beograd-Priština neophodno je rešavati dijalogom i razgovorima.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji NJ.E. Šan Meklaud kao svoj osnovni cilj navela je unapređenje i jačanje odnosa Velike Britanije i Republike Srbije, poručivši da je posebno važno unaprediti trgovinsku razmenu dveju zemalja i proširiti saradnju tako da obuhvati što više oblasti, pre svega zaštitu životne sredine i digitalizaciju.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Gordana Čomić, dr sci. med. Danica Bukvić, Vladimir Đurić, Aleksandra Čabraja i dr Danijela Stojanović, koji su, između ostalog, predložili i organizovanje radionice ili okruglog stola među poslanicima dva parlamenta radi razmene mišljenja o novoj ulozi britanske spoljne politike u regionu posle izlaska iz Evropske unije. Takođe, poslanici su se složili i da bi pomoć Velike Britanije reformama za stvaranje boljeg poslovnog okruženja u Srbiji bila od izuzetnog značaja, kako bi naša zemlja privukla strane investicije i podigla standarde. Ukazano je i na značaj kulturne saradnje u unapređenju bilateralnih odnosa.

Izvor: Parlament.gov.rs

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.