Intervju Đorđa Milićevića za “Večernje novosti”: Bojkot je potez očajnika Vesti

Potpredsednik SPS Đorđe Milićević za “Novosti” kaže da opozicionari pokušavaju da se predstave kao žrtve. Opet ćemo praviti vladu sa SNS.
Napravili smo ogroman korak napred kada je reč o izbornim uslovima. Žao mi je što nismo čuli stav jednog dela opozicije koji ne učestvuje u dijalogu. Pokazali su da nisu za razgovore. Jedino što ih interesuje je bojkot kao slamka spasa i pokušaj da se predstave kao žrtve i da izazovu sažaljenje. To su očajnički i gubitnički potezi.
Ovako potpredsednik parlamenta i potpredsednik SPS Đorđe Milićević govori o efektima dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, koji je vođen uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta. Milićević kaže da je radna grupa Vlade preduzela konkretne mere kroz izmene zakona.
* Parlament već dugo radi u krnjem sastavu. Da li je takva slika Skupštine normalna?
– Trebalo je da deo opozicije koji bojkotuje parlament, još u martu prihvati poziv predsednice Skupštine, da razgovaramo o tome šta možemo da učinimo da bismo unapredili dijalog. Nikada niko nije želeo da uskrati demokratsku proceduru u parlamentu, ali to mora da bude u skladu s poslovnikom.

* Zašto ranije niste razgovarali o primedbama, poput one o besmislenim amandmanima ili kažnjavanju opozicionara?
– Uvek smo bili spremi za razgovor. Ali priča o tzv. besmislenim amandmanima ne stoji. Upravo je opozicija podnosila stotine istovetnih amandmana, a mi se nismo bunili. Što se tiče kažnjavanja – nemojte reći da je unošenje kamena u Skupštinu naišlo na oduševljenje građana. Da ne pričamo o napadu na predsednicu Skupštine ili predsednika Administrativnog odbora.
* Kakve ciljeve vam je postavio predsednik stranke Ivica Dačić kao novoizabranom potpredsedniku?
– Svi potpredsednici dobili su kvote koje se tiču izbornog rezultata i precizna zaduženja. Ja sam zadužen za zapadnu Srbiju i cilj mi je da SPS u toj oblasti bude bolji nego na prethodnim izborima. Previše smo se uljuljkali i moj cilj je da aktiviram unutarstranačku mrežu.

* Na poslednjim izborima rezultat SPS je bio ispod očekivanog. Možete li bolje na proleće?
– Uvek možemo bolje i više, ali ne mislim da je SPS podbacio. Pre bih rekao da smo preživeli jedan politički cunami na političkoj sceni Srbije koji je izazvao SNS. Uspeli smo da stabilizujemo biračko telo i sada imamo prostor za nadogradnju.
* Mogu li sukobi pojedinih funkcionera SPS i SNS da pokvare planove za nastavak saradnje posle izbora?
– Nema prostora za to da se pokvare odnosi SNS i SPS, jer su predsednici naše dve stranke napravili dugoročno i strateško partnerstvo. Socijalisti su podržali Vučića jer smatraju da je to dobro za Srbiju. Sigurni smo i da je on podržao Dačića jer smatra da taj posao obavlja u najboljem interesu države.

* Preživeli ste tešku saobraćajnu nesreću. Kako teče oporavak?
– Nažalost, oporavak još nije završen i trajaće dugo, jer su se neke stvari zakomplikovale. Svakog dana imam previjanje. Ali za nekoga ko je imao manje od deset odsto šanse da preživi… Na nogama sam, radim u punom kapacitetu. Sada mi ostaju kćerka, porodica i posao. Svu pažnju usmeravam ka tome.

Izvor i foto: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.