Најновије

Славица Ђукић Дејановић: У повећање наталитета 1,2 милијарде за последње 3 године Вести

У претходне три године кабинет министра за демографију и популацону политику издвојио је 1,2 милијарде динара за суфинансирање мера популационе политике за 161 општину и град широм Србије.

За повећање наталитета у 2017. години издвојено је 130 милиона динара, у 2018. пола милиона динара, а у овој години 650 милиона динара.

Министарка задужена за демографију и популацину политику Славица Ђукић Дејановић каже да је највише средстава, 740 милиона динара, уложено у вртиће у локалним самоуправама, али да се радило и на томе да млади остају да живе на селу.

„За започињање сопственог бизниса за младе брачне парове у селима издвојено је 161 милион динара у 28 општина“, рекла је Ђукић Дејановић.

За опремање здравствених установа издвојено је око 136 милиона динара, за куповину неопходне медицинске опреме на одељењима гинекологије и педијатрије.

Саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе формирана су у више од 80 градова и општина у износу од око 108 милиона динара.

„Бићемо једина земља у окружењу која неће имати мањи број новорођене деце у односу на прошлу годину. У наредном периоду радићемо више на усклађивању рада и родитељства. Циљ нам је да што мање деце буде на листама чекања за вртић“, рекла је министарка.

Планирано је да кроз измене Закона о финансијској подршци породицама са децом у наредној години родитељи сваког прворођеног детета добију 300.000 динара уместо 100 хиљада колико је сада.

У плану је и да се пролонгира финансијска подршка породици за друго дете, те да 12.000 динара месечно примају пет година уместо две.

Идеја је и да се финансијска подршка за пето дете изједначи са оном за четврто, што значи да ће породице до 10 године живота детета добијати по 18.000 динара.

У Србији живи око седам милиона становника. Годишње се роди нешто мање од 64.000 беба, а умре око 101.000 људи, те је негативни природни прираштај око 37.000, што значи да наша земља годишње губи град величине Пријепоља, Бечеја, Бујановца, Трстеника.

Извор: Танјуг