Најновије

Успостављање новог граничног прелаза унапредиће и убрзати граничне формалности Посланичка група

Др Данијела Стојадиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац – Лојане.

Нови заједнички прелаз ће спречити бројне илегалне преласке границе између ове две земље као и допринети краћем задржавању путника и теретних возила.

Поштовани министре са сарадницима, колеге народни посланици, на дневном реду је још један билатерални споразум који Народна скупштина треба да потврди. Наиме, ради се о Споразуму који је потписан између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац – Лојане. 

Овај споразум је потписан пре 10 дана између влада двеју земаља, а ради се о отварању још једног заједничког, односно интегрисаног граничног прелаза између Републике Србије и Републике Северне Македоније. 

Подсетимо да је пре неколико месеци, тачније у августу месецу, пуштен још један гранични прелаз између две земље. То је био гранични прелаз Прешево – Табановце који је на веома прометном међународном путу, на траси Коридора 10 и који је у великој мери допринео бржем промету путника и робе преко Србије и Северне Македоније ка Грчкој. 

Са друге стране, интегрисани прелази, прелаз који значи да на једном месту, односно у једној канцеларији раде и српски и македонски цариници и полиција. То све доприноси краћем задржавању путника и теретних возила, а са друге стране смањује трошкове обе земље. 

Нови заједнички прелаз који ће се, на основу споразума који сада ратификујемо, отворити на локацији Миратовац – Лојане ће још више унапредити и доста убрзати граничне формалности и растеретити већ постојећи прелаз Прешево – Табановци. 

Такође, нови прелаз ће свакако смањити, односно спречити бројне илегалне преласке границе између две земље, а то је веома значајно због чињенице да се и Србија и Северна Македонија налазе на најпрометнијој мигрантској рути и да, нажалост, доста миграната у обе земље улазе преко илегалних рута, односно ван обележених граничних прелаза. Последица тога јесте појава група миграната који због илегалних преласка граница остају без контроле и без могућности да им се пружи организована здравствена заштита и смештај. 

Успостављање новог граничног прелаза сигурно ће у том смислу имати веома велику и значајну улогу. За успостављање заједничког граничног прелаза Миратовац (Република Србија) Лојане (Република Северна Македонија), средства донира норвешка влада, као део свог пројекта за развој западног Балкана, а пројекат ће имплементирати Канцеларија УН за пројекте услуге или тзв. УНОКС. 

Из Споразума се види да ће овај прелаз најпре прорадити као локални прелаз, односно прелаз за локални саобраћај, а када се буде инфраструктурно и организационо потпуно комплементирао постаће интегрисани гранични прелаз за међународни промет робе и услуге.

Искористила бих прилику да кажем да је и овај билатерални споразум између Републике Србије и Републике Северне Македоније плод унапређење сарадње између председника Владе наших држава, које су сагласне око заједничких циљева и заједничких интереса ове две земље, интереса који се унапређују, а самим тим унапређење и односа Западног Балкана, чија стабилност, развој је значајан фактор стабилности у целом европском простору.

Слични проблеми и историјска повезаност нашег простора треба да буде мотив више за унапређење билатералне сарадње у свим сегментима друштва, посебно у области привредне сарадње које због комплементарности може бити обострано подстицајни фактор за већу спољно-трговинску размену.

У том смислу и иницијатива председника Србије, коју називамо „мали Шенген“, чије су учеснице Србија, Северна Македонија и Албанија, има велики значај за развој овог дела Западног Балкана јер ће се у многоме олакшати прелаз границе, транспорт робе и услуга између наше три државе. То ће се омогућити непрекидним радом договорених граничних прелаза између наших држава, где ће грађани из једне у другу државу моћи да пређу уз личну карту.

Србија је лидер у региону, предлагач многих политичких, али и економских иницијатива за развој овог дела Европе, што такође доприноси учвршћивању међународног положаја Србије и потврђује нашу опредељеност за развој добросуседских односа и решавања конфликта дијалогом. 

И на самом крају ценећи значај отварања још једног интегрисаног граничног прелаза за привредну и политичку сарадњу Србије и Северне Македоније, посланичка група СПС ће подржати његову ратификацију. Захваљујем се.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.