Predsednik Odbora za spoljne poslove primio u oproštajnu posetu ambasadora Irana u Srbiji Poslanička grupa

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović primio je u oproštajnu posetu ambasadora Islamske Republike Iran u Srbiji Hoseina Mola Abdolahija.

Ambasador Abdolahi zahvalio je predsedniku Obradoviću na srdačnom pristupu i saradnji zahvaljujući čemu je ostvarena dobra parlamentarna saradnja dveju država. On je ocenio da je postignuto bolje međusobno upoznavanje i utrt put za unapređenje saradnje radnih tela dva parlamenta.

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof.dr Žarko Obradović ocenio je da je u prethodnom periodu pokazano kako parlamenti mogu da unaprede međudržavnu saradnju, što može da bude primer drugima kako se saradnja meću državama unapređuje. On je izrazio zadovoljstvo susretima sa iranskim kolegama, a posebno predsednikom parlamenta Laridžanijem tokom trajanja 141.skupštine IPU koja je održana u oktobru u Beogradu.

„Međunarodna scena se brzo menja, menja se raspored snaga u svetu i Iran i Srbija biće u prilici da se čuju i da naprave korake ka saradnji i miru u svetu“, poručio je Obradović.

U razgovoru je istaknuto da je važan korak u pravcu unapređenja saradnje i međusobnog upoznavanja naroda bilo ukidanje viza i uspostavljanje direktne avio linije nakon 28 godina. Takođe, ostvaren je dva ipo puta veći obim trgovinske razmene bez obzira na sankcije, postignut je značajan napredak u saradnji u oblasti odbrane, a Iran nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i pruža joj podršku u međunarodnim organizacijama,

Sagovornici su se složili da je prethodni period formirao nove prilike za dalju saradnju Srbije i Irana.

Izvor: Parlament.rs

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.