Најновије

Шта је данас важније од националног и државног интереса и шта је разлог да зажмуримо над српским жртвама? Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање директору Канцеларије за Косово и Метохију.

Наше највеће национално питање је питање самопроглашене независности Косова и Метохије. Говоримо о протераних 250.000 неалбанског становништва, порушеним црквама и манастирима, гробљима, отетој имовини. 

 

„Поштоване колеге народни посланици, грађанке и грађани Србије,

надовезаћу се на питање које је у уторак у термину за постављање питања Влади поставио колега Хасани, премијерки Србије Ани Брнабић. 

Било ми је тога дана морам признати мало шокантно шта то слушамо, а слушала сам питање о томе када ће албанска национална мањина добити права у Србији. Ја данас питам да ли је колега Хасани мислио на мањину која је протерала 250.000 неалбанског становништва са Косова и Метохије и о томе може да сведочи бар 15 мојих колега у овој сали у овом тренутку? 

Зашто се касније испоставило да питање колеге Хасанија није ни мало случајно, зато што је из хола Народне скупштине Републике Србије најбруталније оптужен председник Србије, Влада Републике Србије и министар спољних послова. Највеће национално питање је питање самопроглашене независности Косова и Метохије и поново је на столу пред међународним факторима, а онда су брутално оптужени речником Беџета Пацолија да су та повлачења признања плаћали неким новцем.

Уважене колеге, моје питање није само за Владу Републике Србије, моје питање је и за све нас. Када смо полагали заклетву као народни посланици, да ли смо имали свест шта у тој заклетви пише? Да ли смо тада знали да смо у обавези да штитимо, пре свега, национални и државни интерес? Шта је данас толико важно и толико важније од државног интереса да се на тако бруталан начин изнесу лажи у холу Скупштине Републике Србије? Шта је повод да се остави простор да се данас у дневним новинама цитирају којекакви саветници некаквог Беџета Пацолија у смислу – рекли смо вам да Србија и Дачић плаћају та признања?

Шта је повод да зажмуримо над чињеницом да је признање такозване државе Косово плаћено новцем који је направљен искључиво трговином органима из „жуте куће“? Шта је разлог да зажмуримо над српским жртвама и кажемо да је то тржиште на западу било врло разрађено, а да су жртве били и деца и старци и све оно што није албанско са Косова и Метохије? Како нико није довео у питање новац који сте платили лобисте, свеједно је да ли је у америчком Конгресу или у Бриселу, да заступају ту сецесију која се догодила, него смо смогли храбрости само да питамо и да оптужимо министра Ивицу Дачића за нешто за шта се заиста не може оптужити?

Све оно што стоји иза нас када је у питању Косово и Метохија, нажалост, мери се небројеним гробљима која су порушена, манастирима, црквама, да не говорим о кућама, да не говорим о имовини људи који су протерани или су остали да још увек тамо живе и трпе тортуру на дневном нивоу. 

Православно гробље у Липљану поново је срушено 16. децембра, дакле, пре непуних десетак дана. Ја питам директора Канцеларије за Косово, пошто сам сигурна да је Канцеларија за Косово интервенисала, да ли је било какав одговор стигао од Кејфора у смислу да ми знамо ко упорно понавља овај вандализам и руши српска гробља? Ево, колега каже Беџет Пацоли, ја немам дилему да сте ви у праву, мене плаши једна друга ствар. Била сам сигурна да се ми овде морамо бранити од некаквог руководства такозване државе Косово. Од пре два дана готово сам убеђена да ми представнике те власти имамо и у Београду. 

Шта значи да у Скупштини Србије, ево колега Ристичевић, хвала на сугестији, каже да су то амбасадори. Могло би то можда и тако да се зове, ја то јако тешко прихватам. Али, оно што морам да тражим од Владе Републике Србије, то је да се на кривичну одговорност, пре свега пред органима које ова држава има и у пуном су капацитету, позову сви они који изношењем оваквих бруталних лажи, за било чији рачун, урушавају систем и оптужују сам врх Републике Србије зато што брани свој суверенитет. Обавеза је Владе Републике Србије и ми смо као посланици зато дали поверење Влади, да се са оваквим начином функционисања и рушења државе обрачуна једном за свагда. Хвала.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.