Најновије

Славица Ђукић Дејановић: Циљ програма 2025-останак у Србији Вести

 

Програмом “Србија 2025” први пут у историји за помоћ младима биће додељено 700 милиона евра, а министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да ће 500 милиона бити усмерено на изградњу станова у наредних четири-пет година, јер свега 28 одсто младих парова има решено стамбено питање.

Двеста милиона ће отићи на вртиће, за партнерства са послодавцима који буду мотовисани да се заједнички на томе ради, истакла је Ђукић Дејановић за РТС.

Циљ број један програма “Србија 2025” биће останак младих у држави, њихов повратак, помоћ младим брачним паровима.

Ђукић Дејановић је рекла да је идеја, како је председник Србије и казао, да млади имају што боље услове да остану у Србији, да ту раде и формирају породице, као и своју будућност.

Како каже, 200 милиона ће отићи на вртиће, за партнерства са послодавцима који буду мотовисани да се заједнички на томе ради.

“Држава је направила озбиљне планове и радује ме да је председник у експозеу навео да је први сегмент ова тема”, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Уз ове мере, каже Ђукић Дејановићева, посебно су важне едукације везане за репродуктивно здравље младих и за образовање о томе колико је рађање, трудноћа један физиолошки процес и колико заправо помаже здрављу.

“Мораћемо да се усмеримо на медије још више и на јединице локалне самопураве јер сарадња са њима је важна јер људи живе, планирају породице, рађају тамо где су општине и градови а не у Немањиној 11”, истакла је министарка.

Ђукић Дејановић је говорила и о девојчици Моники, која је десет дана била отета.

Она је рекла да је Моника имала континуирани стрес који је трајао данима, психолошки и физички, и да ће стручњаци пратити њено здравствено стање.

“Оно што је важно је да се она постепено, кроз емпатске комуникације, са пуно разумевања отвори и разговара са стручњацима”, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Како каже, њено самопоуздање мора да се постепено враћа.

“Дете се не може пратити ни дан ни два, месеци ће бити потребни да стручни тимови помажу Моники”, рекла је она.

Говорећи о отмичару, она каже да је Јовановић особа која има девијантан суперего и да он практично нема савест.

“Када бисте га питали шта је ових дана и година радио, рекао би да је пуно радио. Он сматра да је задовољење његових нагона најбитнија ствар за њега”, каже Дејановићева.

“Оно што је намерио да уради, он је урадио, све је припремио, његови нагони су болесни и свестан је последица”, истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Извор: РТС