Најновије

Ивица Дачић за Вечерње новости: Лавров крије Захарову од мене Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић: Сергеј Лавров ми поклања цртеже које прави за време састанака. Рекао сам Иванки Трамп да доведе оца у Србију. Шојгуу ћу и за ову Нову годину послати пелинковац.

OТКАКО је министар спољних послова, Ивица Дачић уписао је у своју дипломатску бележницу скоро 1,4 милиона пређених километара, 35 пута облетео је планету, био у 97 земаља, а и у нову 2020. требало је да уђе – авионом.

Не би му било први пут, али овог 31. децембра, ипак, неће паковати кофере за Пекинг, где је требало да се састане са кинеским шефом дипломатије, тако да ће свој 54. рођендан славити у Србији у кругу породице. Одлазећу 2019, у којој је “напунио” три деценије бављења политиком, запамтиће, каже, по успесима у повлачењу признавања Косова, што је до сада учинило 17 држава.

– Од 193 чланице Уједињених нација, тренутно 95 не признаје Косово, 93 признаје, а пет су у недефинисаном статусу – признали су их, али не гласају за њих у међународним организацијама. То значи да смо на Ист Риверу већ “потукли” Приштину, која у овом тренутку нема потребну већину у Генералној скупштини УН за пријем у чланство – објашњава Дачић.

Оваквом скору умногоме је допринела његова “егзотична дипломатија” у 2019, односно обилазак земаља Кариба, Пацифика, Африке – које већина тешко може да пронађе и на карти:

– То нису туристичка путовања, нигде нисам био на плажи нити сам се иједном окупао у тим морима и океанима. Нити имам времена за то, нити ме то занима, важне су ми друге ствари, да обновимо покидане везе са тим државама. То су напорна путовања, некад се мења и по неколико авиона, летови трају сатима, ту је и временска разлика. Притом, не можете да одете у неку земљу само једном. Са Ганом смо, рецимо, радили годину и по пре него што су повукли признавање Косова.

Дачић каже да му је у свим земљама у којима је био приређен срдачан дочек, организован богат програм, а да су га домаћини угошћавали у својим кућама, припремали локалне специјалитете:

– У Коморима су се фрапирали што сам уопште дошао, јер већину тих држава ретко посећују европски политичари. У Сомалији сам био први званичник, за не знам колико година, који је преноћио у тој земљи. Такође, у Ванатуу, држави у Пацифику, признали су ми да их је премијер Аустралије, која им је близу, први пут у историји посетио тек недавно.

Шеф дипломатије напомиње да постоји и низ земаља са којима уопште нисмо имали успостављене односе, а од којих је већина признала Косово, попут 15 држава у пацифичком региону, што су значајни гласови у УН. Током 2019. Папуа Нова Гвинеја, Палау и Науру повукли су признавања:

– Зато је мој одлазак у те земаља био потребан, и свако ко убудуће буде радио посао шефа дипломатије то мора да настави, да редовно обилази наше пријатеље. Позатварали смо амбасаде у многим земљама у којима гаје велике симпатије према Југославији, Брозу, уместо да то искористимо. Па премијер Гвинеје Бисао рекао ми је да ће када дође у Србију да се сагне да пољуби земљу маршала Тита. Успели смо да повратимо утицај Србије у многим земљама и то је велики успех.

С друге стране, каже Дачић, куда год да је путовао, суочавао се са великим опструкцијама западних земаља, нарочито САД, које су слале протестне ноте, писма:

– Док сам летео ка Карибима, послали су ноту, и кад сам стигао тамо већ се променила атмосфера. То су мале земље, близу САД, плаше се реакције Американаца. Али, и поред тога, премијер Доминике ми је рекао: “Шта ме брига за њих, повући ћемо признавање”.

Дачић истиче и недавни сусрет са Иванком Трамп, на Доха форуму:

– Шеф дипломатије Катара указао ми је посебну част да седим са његове леве стране, а са десне Иванка. Имао сам прилику да са њом поразговарам, да стекне што бољу слику о Србији, рекао сам да је Доналд Трамп изузетно популаран у Србији, што је њу посебно заинтригирало. Казао сам јој да пренесе оцу да бисмо волели да га угостимо.

Међу бројним дипломатама са којима је сарађивао, Дачић каже да има доста оних које би убројио не само у пријатеље Србије, већ и у личне пријатеље. Посебно издваја шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и министра одбране Сергеја Шојгуја:

– Лавров је велики господин и дипломата. Он током састанака воли да црта и на крају ми то поклони. Додуше, приликом нашег последњег сусрета није била присутна Марија Захарова, па сам се нашалио и рекао Лаврову да је почео да је крије од мене. А Шојгуу ћу и за ову Нову годину послати пелинковац “горки лист”, који воли.

На бројним путовањима имао је и разне пехове, али и муке са климом, локалном храном:

– Специфичан сам, волим само наша јела и храна ми нигде не прија осим у Србији. У Мадагаскару смо “ратовали” са комарцима, буквално не може да се изађе напоље, сви у делегацији, осим мене, поразболевали су се. Чак и полицајац из обезбеђења – каже Дачић кроз осмех.

Прича и да од када су му Американци на једном путовању отварали кофер и од када му се загубио прљаг, па је морао да се сналази за кошуљу и кравату, све ствари носи са собом:

– Иначе, после свих ових путовања, могао бих да будем и саветник за “Телеком”, јер са већином тих држава немамо роминг, па могу да комуницирам само када сам “закачен” на “вај-фај”.

И поред свега, каже, није се уморио од посла шефа дипломатије, а да ли себе и у будућој влади види на овом месту, овако коментарише:

– То све зависи од странке која ће победити на изборима и од предлога за формирање владајуће коалиције. Мислим да смо доста тога доброг урадили за ових седам година колико смо у коалицији са Александром Вучићем. Поносан сам на добре резултате пре свега за Србију и у том смислу сам спреман за наставак сарадње. А на којој функцији, то је небитно.

ЧИТАМ СВАКИ ТЕЛЕГРАМ

НА ОПАСКУ да му је радни сто у кабинету и даље у “креативном хаосу”, затрпан књигама и документацијом, Дачић каже:

– Све што ми треба за свакодневни рад је на овом столу и у сваком тренутку тачно знам где се шта налази. Иначе, лично читам сваки телеграм, депешу, извештај, не дозвољавам да ми сарадници достављају скраћене верзије. Дневно прочитам и по 200-300 разних докумената. Од књига искључиво читам оне које су ми потребне за посао, не памтим када сам у рукама имао неки роман.

СА ВЉОРОМ СЕ НЕ ПОЗДРАВЉАМ

ДАЧИЋ открива да му се амбасадорка лажне државе Косово Вљора Читаку, са којом је много пута укрштао аргументе на седницама Савета безбедности УН, никада не јави кад се сретну:

– Може да буде љута колико хоће, али она је жена која се служи лажима, које су раније пријале западним ушима, у нади да ће неким својим шармом да их прогура и тако оствари неку предност над нама. Морам да реагујем на њене лажи. Зато сам и показао у УН њену крштеницу на албанском и српском, показао сам и крштеницу сина Вељка Одаловића, који је рођен на Косову деведесетих, такође на оба језика, и то прво на албанском.

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.