Најновије

Интервју Ивице Дачића за Косово Онлине: Косово нема већину у УН, спремни смо за дијалог чим укину таксе Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је у интервјуу за Косово Онлајн рекао да данас 93 земље признају независност Косова, а да их је пре пет година било 113, и да 95 држава не признаје ту независност што говори да Косово више нема већину у Генералној скупштини УН.
Дачић је поручио да је Србија спремна за наставак дијалога чим се укину таксе, да је спремна за компромис, а што се тиче предстојећих избора у Србији сматра да неће бити неких већих промена на политичкој сцени, те да ће заједно са СНС наставити да воде досадашњу политку када је у питању косовски проблем.

Протекла година је била успешна по питању повлачења признања независности Косова. Колико тачно држава је повукло та признања и шта је у најави?

Ми од 2014. године имамо континуирану ситуацију, од када је Александар Вучић постао премијер, а ја министар спољних послова и од тада сам интензивније почео да се бавим тим питањем, а 2015. године смо имали покушај да Косово уђе у УНЕСЦО и онда смо се суочили са тешким послом да то спречимо имајући у виду да је у том тренутку, 2014. године, 113 земаља било признало Косово. На свом званичном сајту су изјављивали да их је било 116, међутим ту су стављали и неке земље које то нису признале, али је по подацима које имамо 113 земаља тада признавало Косово. Затим смо покренули једну акцију државног карактера, а то је да пробамо да успоставимо контакт са тим земљама и видимо да ли су, или не, признале Косово, да видимо како можемо да утичемо на њих да повуку ту одлуку о признању, као што Кина или Мароко раде на повлачењу признања Тајвана, односно Западне Сахаре, а уосталом и бивша Југославија је била признала Западну Сахару, а касније повукла то признање.

У свим тим разговорима успели смо да за ових неколико година 17 земаља повуче признање, или јасно дефинише свој став о томе, јер има ту земаља које немају јасно донете одлуке и нису имале јасан став да ли су признале или не.

Данас је ситуација другачија. Данас 93 земље признају Косово, пре пет година било их је 113. Када кажем 93 бројка је прецизна, 93 земље признају Косово, 95 не признаје, и пет земаља је у неком флуидном стању.

Могу рећи са великом дозом сигурности да у овом тренутку Косово нема већину у Генералној скупштини УН, а 2014. је имало – и то убедљиву већину. Све што говорим је документовано, не само званичним нотама, већ и изјавама највиших државних функционера тих земаља, тако да ту нема места за било какав трачак сумње и било какво нагађање или тврдње косовских званичника да је реч о неким лажима.

Уосталом да су у питању лажи зашто би чак и земље Квинте тражиле од нас да престанемо са овом акцијом повлачења признања.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли и неки други званичници кажу да сте неке од тих иностраних званичника потплатили да би се та признања повукла?

Заиста је трагикомично да Пацоли за то некога оптужује. Он сам признаје да је давао новац. Овде није реч о томе да се неко жали на неке методе већ је проблем у томе што пред својом јавношћу мора да оправда зашто је последња држава која је признала Косово био Барбадос и то пре негде скоро две године. Тај процес је потпуно заустављен и не само то, већ је кренуо у супротном правцу. Зато ме и не чуде такве врсте оптужби, они су измишљали различите лажи, од тога да дајемо оружје, потплаћујемо људе….то најбоље говори о њима самима. Ако је то тако и ако се то може урадити потплаћивањем то значи да су све те земље које су признале Косово, да је у ствари неко ту потплаћен.

Овде је реч о покушају самоодбране Пацолија и због унутрашњих обрачуна унутар косовске политичке сцене, али небитно је, ко год да буде министар, неће имати шансе у борби са нама.

Међутим тај процес који обавља српска дипломатија и председник Србије Александар Вучић није наишао на добар пријем на Западу, посебно међу земљама Квинте…иде се дотле да се спомиње укидање такси, али уз престанак лобирања Србије за повлачење тих признања?

То је, такође, циничан захтев јер од када је почео Бриселски дијалог, који сам ја почео октобра 2012. године, од тада 23 земље су признале Косово. Како то тада Србији није сметало, или што нису рекли тада престаните са тим процесом да се признаје Косово. Уосталом, све те земље, Велика Британија, САД… на свакој седници СБ УН позивају све земље да признају Косово. Вљора Читаку на свакој седници позива да се призна Косово, организација Исламских држава такође. Значи они треба да раде даље на томе, а ми да престанемо, а онда они ће да укину таксе, а ми да престанемо са повлачењем признања. Председник Вучић је изнео најкоректнији предлог а то је – ако желите да буде мораторијум, онда он мора да буде и на кампању за признавање Косова и на кампању за повлачење признања. Али они то не желе, то њима руши слику о томе да је све готово, а видите да није готово. А то је јер многе земље имају сличне проблеме, свака земља има своје Косово, размишља о томе како ће се то завршити на њиховој територији…

Ми јесмо за наставак дијалога и јесмо за компромис, али тај процес није доведен до краја и мора да се легализује и да се донесе одлука у СБ УН. Ко год жели дијалог и договор – тај договор мора да постигне са Србијом. Ми смо на то спремни, али једностране акте не можемо да прихватимо.

Очекујете ли било какву промену политике након избора одржаних на Косову, односно да ће таксе бити укинуте и почети дијалог?

Мислим да смо далеко од тога јер треба да се формирају органи власти на Косову. Да ли ће бити формиране или не, то је велики знак питања. Таксе су акт незабележен у историји, ми наравно не сматрамо Косово неком другом државом, тако да није реч неким билатералним односима, али…Београд предлаже мини Шенген, укидање свих баријера, а Приштина уводи таксе од 100 одсто. То је апослутно одлука која је супротна покушају нормализације и помирења у читавом региону.…нисмо превелики оптимисти што се тога тиче, али видећемо како ће се даље одвијати ситуација…Србија ће у сваком случају бити конструктивни фактор.

Имамо нову структуру у ЕУ, ту је сада и Жозеп Борел уместо Федерике Могерини. Помиње се и специјални изасланик ЕУ…како гледате на ту промену?

Питање је да ли ће се то десити. Борел ће чекати конституисање власти у Приштини, да би кренуо да се бави том проблематиком. Постојале су те идеје да се именује специјални представник, али свакако ће се Борел сам прво упознати са ситуацијом и започети процес, а да ли ће именовати неког специјалног представника за сада се још не зна.

А на америчке изасланике и која ће бити њихова улога, да ли то значи већи утицај САД на сам преговарачки процес?

Колико закључујем, пошто не могу да убеде Приштину да укину таксе, да је тај утицај веома мали…Наравно веома сам циничан када то кажем, јер ствар је у томе да неко не жели да изврши притисак на Приштину. Ми уопште не тражимо од било кога да буде на нашој страни, али да буде објективан и да изврши притисак на оне који представљају препреку за наставак дијалога – у овом случају то су они који су увели таксе. Ми желимо брз наставак дијалога и компромисно решење и спремни смо за то.
Русија и Кина?

Одлуком Тадића и Јеремића Генерална скипштина УН је донела резолуцију којом се дијалог пребацује у ЕУ, али наравно све што се договори на том нивоу, на крају треба да буде вефрификовано у СБ УН и у том погледу Русија и Кина представљају један гарант, сигурност нашу да УН неће признати Косово и то нама даје сигурност да истрајемо на нашим принципијелним ставовима, заштити наших националних и државних интереса, територијалног интегритета, Резолуције 1244 и да разговарамо отворено о компромисном решењу које би касније било верификовано од стране СБ УН.
Иду избори у Србији…шта ће бити за време, али и после њих. Дијалог остаје примарна опција?

Мислим да на изборима неће доћи до неких драстичних промена и када је реч о бирачком телу, али и када је реч о конституисању неке нове власти. Ми смо постигли добре резултате за ових седам година коалиције са Александром Вучићем и СНС, што значи да ће ови наши ставови, које сам изнео и које стално износи председник Вучић, бити актуелни и даље. Наравно нећемо због избора прекинути државне активности, натавићемо да радимо на заштити националних и државних интереса и у овом предизборном периоду, али смо истог момента спремни да наставимо дијалог, чим буду укинуте таксе.

Извор: Косово Онлине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.