Интервју Ивице Дачића за Телеграф.рс: И даље тражимо решење за очување интереса Србије и нашег народа на КиМ Вести

Питање Косова и Метохије је толико комплексно да би и много веће државе од Србије и много утицајније дипломатије од наше тешко могле да се са њим носе на начин на који то ради Србија – рекао нам је шеф српске дипломатије
Шта је обележило 2019. годину на политичком плану, може ли 2020. бити историјска када је реч о решавању косовског питања и када дође до договора између Београда и Приштине, кад год се то деси, ко ће ставити потпис на тај документ? О актуелним темама, у интервјуу за Телеграф.рс говорио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Крај године и почетак нове је идеалан за сумирање резултата и прављење планова за наредних 12 месеци. Када подвучете црту, шта је обележило 2019. годину, када је Ваше министарство у питању?

Несумњиво, у пољу мог деловања и ресора за који сам задужен је успех везан за повлачење признања косовске независности, који је уједно и пројекат наше државе. Јако сам задовољан јер се сав труд и неисцрпни рад исплатио. Успели смо да обезбедимо да се број признања, који је био 113 земаља спусти на 93, што значи да је данас 17 земаља повукло одлуку о признању тзв. Косова. Читава дипломатска служба, у Београду и нашим дипломатско-конзуларним представништвима, ангажована је по овом питању, наравно, упоредо са свим другим пословима за које је Министарство које водим надлежно.

Питање Косова и Метохије је толико комплексно да би и много веће државе од Србије и много утицајније дипломатије од наше тешко могле да се са њим носе на начин на који то ради Србија. Зато морамо да будемо задовољни досадашњим учинком, без обзира на то што и даље трагамо за решењем које ће очувати интересе Србије и нашег народа на Косову и Метохији.

Многи су 2019. годину видели као пресудну за постизање договора између Београда и Приштине. Дијалог је у стању ”хибернације”. Приштина не повлачи таксе, сваким наредним потезом обе стране удаљава од повратка за преговарачки сто. Има ли шансе да ова 2020. буде ”пресудна” када је дијалог у питању?

Ја сигурно нисам међу онима који су прогнозирали да ће ова година бити пресудна за питање Косова, нити ћу то рећи за 2020. годину. Оно у шта сам сигуран је да су Србија, председник и Влада, спремни да одмах наставе дијалог, чим се за то створе услови. Србија није кочничар дијалога о Косову и Метохији, она је његов мотор. Приштина је та која се деструктивно односи према дијалогу, а у томе јој многи помажу, углавном својим нечињењем. Које је оправдање да се Приштини допушта да дуже од годину дана држи скандалозне таксе на робу из централне Србије? Тог оправдања нема, као што нема ни објашњења зашто није испуњена једина обавеза коју је Приштина имала из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО.

Без обзира на све то, ми морамо остати стрпљиви, конструктивни и одговорни као што смо и до сада били, јер то је једини начин да наши интереси буду уважени од свих који су укључени у овај процес, а то су најутицајнији фактори у свету.

Када дође до договора између Београда и Приштине, кад год се то деси, ко ће ставити потпис на тај документ?

Као демократска и правна држава, Србија ће спровести све процедуре које налажу Устав и закони да будући договор има пуну снагу. Без обзира на то ко ће персонално учествовати у том поступку, иза договора ће стајати држава Србија.

Више пута је истицано да ће се Београд за преговарачки сто вратити пошто Приштина повуче таксе од 100% на робу из Србије и БиХ. Да ли је то једини камен спотицања? Сасвим је извесно да је и пре 21. новембра 2018. године и увођења такси било проблема у преговорима.

У досадашњем дијалогу који, морам да признам, траје годинама, а ја сам у њему од првог дана, било је на стотине камена спотицања и све до једног постављала је Приштина. Таксе на робу су само последњи у том низу. Мора постати јасно да Приштина и све политичке гарнитуре које се тамо смењују навласти, истински не желе договор. Они су фрустрирани због чињенице да такозвана независност Косова није зацементирана, како су мислили 2008. године. Они морају изнова да објашњавају својим бирачима како то да за 11 година нису остварили независност и међународно прихватање, а то су им обећали. Косовска независност далеко је од тога да је завршена прича и ми то све време успешно доказујемо, при чему нашу аргументацију уважавају и сви они који су одавно признали Косово.

Ми смо успели да из потпуно безнадежне ситуације вратимо Србију као незаобилазни фактор одлучивања када је реч о Косову и Метохији, и то је огроман успех до којег смо дошли упорношћу, вештином и снажном аргументацијом и председника Вучића, Владе Србије,као и свих нас који учествујемо у том процесу.

На последњој седници Савета безбедности УН први пут се десилио да нико није упутио позив за признавање тзв. Косова. Да ли је то најјача порука подршке коју је Србија добила од једностраног проглашења 2008. године?

И то је један од показатеља колико се наш труд исплатио. До последње седнице Савета безбедности, када се то није десило, свака је била обележена позивом утицајних западних земаља свим чланицама УН да признају Косово. Е то је престало. Ово видим као још једну потврду да се наши аргументи уважавају и да се Србија третира као равноправни учесник и саговорник по питању Косова и Метохије, а то није била раније.

Ове године, како сте и сами на почетку рекли, 5 земаља је повукло признање тзв. Косова, чиме се број попео на 17. Уједно, и број земаља које у СБ УН подржавају једнострану независност Косова се смањио. Приштина негира истинитост тих тврдњи. Да ли постоји списак са званичним нотама које потврђују све то?

За разлику од “полуприватних” екипа у Приштини, које глуме институције, Србија је озбиљна држава и наш интегритет се високо цени на међународној сцени. Свака чланица УН која је повукла признање Косова обавестила нас је о томе званичним документом своје владе. Ми се не играмо дипломатије и зато нас уважавају.

Замислите шта би се десило да смо само једном изашли у јавност са нечијом одлуком о повлачењу призања Косова, а да се испостави да то није тачно. Срушили бисмо читав наш кредибилитет за 24 сата. Али у случају Приштине то се догађа стално, ево, већ 17 пута, тако да њихова реч у међународним оквирима мало коме ишта значи.

Рекли смо да је у овој години урађено доста у оквиру Вашег министарства. Да не буде како причамо само о успесима. Има ли нешто чиме нисте задовољни и на шта ћете у наредној години ставити главни фокус?

Морамо да појачамо сарадњу са једним бројем држава које смо без икаквог разлога запоставили. Већина њих је у Азији и Африци, припадају економски најдинамичнијим регионима на свету, а имају веома позитивно мишљење о Србији и подржавају наше спољнополитичке ставове. И што је, можда, најважније, те земље гаје веома топла осећања према Србији, јер нас сматрају за баштиника некадашње југословенске политике несврстаности, чије су и сами били део и током које су стекли самосталност и међународну афирмацију. Мени је несхватљиво како су неке претходне владе успеле да потпуно угасе односе сачитавим низом афричких, азијских и латиноамеричких држава до те мере да са некима од њих немамо чак ни дипломатске односе. Обишао сам велики број таквих земаља, разговарао са њиховим лидерима, реч је о земљама са огромним економским потенцијалом и свуда добијам исту поруку, а то је да Србију сматрају за великог пријатеља и да желе да сарађују са нама што је више могуће.

И кроз трговину и инвестиције, кроз послове наших компанија на њиховом тржишту, али и кроз долазак њихових студената на српске универзитете, долазак спортиста на припреме у Србију… Огромне су могућности које имамо код великог броја афричких и азијских држава и ми то морамо да искористимо у наредном периоду.

Председништво СПС је једногласно подржало Ваш предлог о заједничкој изборној листи са СНС. У последње време је било трзавица на релацији СНС-СПС. Како Ви гледате на то и може ли доћи до промена на том пољу?

Коалиција са Александром Вучићем и Српском напредном странком у протеклих седам година је функционисала јако добро, а све у интересу развоја Србије и заштите националних и државних интереса, што је народ могао и да види на свим задатим циљевима који су и остварени. Тон таквој сарадњи давала је моја лична и конкретна сарадња са Вучићем, који је имао више слуха за заједничким ангажовањем на бројним државним питањима. Верујем да смо показали да делимо исте вредности и политику и да нас повезује политика у интересу Србије како бисмо свим грађанима омогућили лакши, функционалнији и бољи живот.

У том смислу смо веома чврсти коалициони партнери и о свим најважнијим државним и политичким питањима увек смо имали заједнички став са Вучићем. Зато сам и предложио коалицију као највиши вид сарадње. Уколико се покаже да можемо да остваримо бољи резултат наизборима, како бисмо наставили да водимо нашу земљу у правцу просперитета и бољег живота, по мом мишљењу је онда логична коалиција СПС са Српском напредном странком. Ако се процени да би бољи ефекат био да изађемо одвојено, онда би и то било потпуно оправдано, али о свему томе ћемо након Божића, како је и сам Вучић најавио.

У медијима се појавила информација да би председник САД Доналд Трамп могао наредне године доћи у званичну посету Србији. Стручњаци су ипак објаснили да то није реално очекивање за 2020. годину?

Морам да нагласим да је долазак председника САД у нашу земљу ипак уско повезан са дешавањима на међународној сцени. Оно што такође не могу да изоставим је да ниједан амерички председник није посетио Србију од Џимија Картера, који је био 1980. године, док је Путин био више пута. Председник Србије Александар Вучић је упутио позив Трампу да посети нашу земљу, а ја верујем да помак на том пољу може да се направи у случају да дође до неког напретка око решавања питања Косова и Метохије.

Шта бисте пожелели грађанима за наредну годину?

Првенствено морам да се захвалим свим грађанима наше земље што су дали подршку овој Влади за наставак нашег економског, политичког, енергетскоги развојног пута Србије.

Разуме се, очекује нас читав низ изазова и проблема, пре свега када је реч о решавању питања Косова и Метохије, али и у погледу даљег привлачења инвестиција, даљег подизања стандарда грађана, развоја инфраструктуре…

Уверен сам, међутим, да смо способни и сложни да наставимо ову добру етапу нашег напретка и да ћемо на крају 2020. године моћи, као и сада, да кажемо да идемо у добром правцу.

С обзиром да рођендан прослављате 1. јануара, који поклон бисте волели да видите испод јелке, а нисте га до сада добили?

Увек пожелим да бар један део дана током свог рођендана проведем у кругу породице и најмилијих. Они су поднели највећи терет и жртву мог посла, били су моја подршка и моја покретачка снага. Они су мој поклон од Бога, хвала им на томе.

Извор: Телеграф.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.