Најновије

Антић: Енергетски систем припремљен и стабилан за ову зиму Вести

Енергетски систем Србије је за ову зиму потпуно припремљен и стабилан, имамо довољно гаса и осталих енергената, а око 60 топлана широм Србије ради у режиму 24 сата дневно како би грађани у пријатној атмосфери провели празнике, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је то рекао приликом обиласка радника ЈКП “Београдске електране” којима је захвалио што раде 24 сата дневно како би домови у Београду били топли.

“Пред нама је потпуно стабилан систем у свим енергетским компанијама. Добро смо се припремили за зиму, сви сегменти добро функционишу, од производње, преноса и дистрибуције електричне енергије, преко снабдевања гасом и осталим енергентнима до поузданог рада топлотних система широм Србије”, рекао је Антић новинарима у ЈКП “Београдске електране”, које је обишао у друштву председника Скупштине града Београд Николом Никодијевићем.

Према Антићевим речима, Србија има пуну сигурност снабдевања гасом, додајући да је складиште Банатски двор пуно и да у њему има више од 500 милиона метара кубних ускладиштеног гаса.

Кад је реч о осталим енергентима, додаје Антић, на депонијама Електропривреде Србије (ЕПС) има око 1,6 милиона тона угља.

“Једна потпуно сигурна енергетска ситуација која нам гарантује једну нормалну и мирну зиму. За све то смо имали велику подршку Владе Србије и председника Александра Вучића да се добро припремимо, због тога је ово једна од година за коју можемо да кажемо да смо најбоље припремљени за зимски период”, подвукао је Антић.

Говорећи о раду ЈКП “Београдске електране”, Антић је казао да је то компанија од изузетног значаја за укупан енергетски систем у земљи, као и да Топлана “Нови Београд” представља највећег појединачног произвођача и дистрибутера у Југоисточној Европи.

Антић је додао и да систем “Београдских електрана” обезбеђује топлотно грејање за више од милион Београђана, да греје више од 315.000 станова и укупну површину, укључујући и пословни простор, од 22 милиона квадратних метара.

Министар је истакао и да је пред тим предузећем велика инвестициона година, наводећи да београдске топлане заједно са Градом Београдом, а уз подршку Владе Србије, развијају пројекат топлодалековода од Обреновца до топлане на Новом Београду.

“То је део једне дугорочне визије, једног стабилизовања читавог система рада, додатне енергетске сигурности, безбедности рада и ефикасног коришћења домаћих ресурса”, оценио је Антић.

Очекује, каже, да ће у овој години бити потписан уговор о финансирању тог пројекта, као и да ће убрзо након тога почети радови на изградњи топлодалековода.

Антић је навео и да је значајан пројекат топловода од Винче, односно, будућег постројења за производњу топлотне електричне енергије на отпаду, до топлане на Коњарнику.

Осим тога, додао је Антић, “Београдске електране” имају у свом систему више од 1.600 километара мреже, које, истиче, треба адекватно одржавати, али и модернизовати.

Подсетио је и да се ради на затварању индивидуалних котларница, који су, додаје, велики загађивачи града, истичући да се у 2020. планира гашење четири или пет таквих котларница.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.