Интервју Ивице Дачића за Блиц: Коалиција са СНС није нанела штету нашем идентитету, напротив Вести

До средине фебруара с председником СНС Вучићем размотрићу све могућности у вези са изласком на изборе. Хоћемо ли наступити на заједничкој листи зависи од више фактора – каже у божићном интервјуу за “Блиц” лидер СПС и министар спољних послова Ивица Дачић.

Основна вредност моје идеје је што смо показали позитиван однос и то је у ери напада и конфликата један од ретких потеза који показује да искрено желимо да наставимо сарадњу која је била успешна.

Реакције напредњака нису позитивне.

– Ја сам се обратио Вучићу, а коментарисали су они којима се нисам обратио. Важно је да се разуме и политика. Ја сам се обратио њему јер сам увек с њим разговарао и не знам зашто би било ко други критиковао идеју.

Зар заједнички наступ не би могао да нанесе штету идентитету СПС?

– Та опасност не постоји, наше и бирачко тело СНС је већ изграђено. Имали смо сличну ситуацију када смо подржали Вучића као кандидата за председника. То није нанело штету нашем идентитету, напротив. Ја ово нисам рекао из страха од тога како ћемо проћи на изборима. Ми ћемо ући у парламент, то је неспорно. Да ли смо други или трећи? Ми смо доказано други, а ови други што мисле да су други, то су само хипотетички. За нас је народ гласао, имамо неких 400.000-500.000 гласова.

Ваша идеја може се тумачити и као доказ верности?

– Није то доказ верности него показатељ да мислимо да озбиљно наставимо сарадњу.

Председник Вучић је у интервјуу за наш лист рекао да не сумња да бисте, да сте у ситуацији да власт направите с неким другим, то урадили у року од 15 минута.

– Та изјава је логична. Кад неко иде на изборе мотивише своје бираче тако што ће рећи да је једино сигурно “да гласате за њега”. Наши бирачи исто треба да схвате – ако будемо ишли одвојено, немам дилему да уколико неко жели добро СПС, треба да гласа за СПС. Постоји један број флуктуирајућих бирача који симпатише и једне и друге. Ми смо у лошијој ситуацији зато што смо слабији партнер и онда се код бирача поставља питање зашто да гласају за нас кад могу за већег и јачег. Да бисмо превазишли све ове теме, ја сам и изнео овај предлог. А са друге стране имате оне с којима политички не можете да правите било какву коалицију, нити они имају шансе да дођу у ту позицију. Неозбиљно је о томе разговарати.

Шта на све каже Драган Марковић Палма? Да ли је и он део тог пакета?

– Палма је саставни део целе ове приче. Наше везе су чврсте, трају више од десет година и добро функционишемо. Биће то заједнички договор.

Како сте задовољни радом ваших министара?

– Некима сам задовољан, некима нисам. Ако будемо део неке следеће владе, свакако да треба да извучемо поуке.

Ко вас је од министара разочарао?

– Не могу то да кажем вама, али рећи ћу њима. Нисам сигуран да сви моји министри разумеју да су они политичари, а не само министри, као и да нису министри зато што су експерти у својим областима него је Влада ваљда политички орган.

Зашто то кажете?

– Као што Вучић није задовољан, нисам ни ја начином политичког ангажмана министара, али и свих људи који су у име СПС на јавним функцијама. Говорим о политичком наступу, присуству у јавности. Кроз њих се гледа и наша партија. А нећу да говорим ни о томе колико се укључују у политичке борбе и колико мене бране. Више бране Вучића него мене. Они мисле да треба да реагују само када њих неко спомене. На тај проблем Вучић стално указује и апсолутно је у праву. Људи се понашају комформистички, не желе да улазе у сукобе и мисле да нису део те приче. А да није Вучића, да није мене, не би никад били министри.

Шта мислите о бојкоту?

– То одговара једној политичкој групацији која ће покушати да прикаже да су за њих сви који нису изашли на изборе. То је сулуд потез који наноси штету и Србији и њима. Али није на мени да бринем о њиховим позицијама.

Али јесте да бринете о легитимитету избора.

– Зато је Вучић добро учинио када је позвао међународне факторе, пре свих мислим на ОДИР. Он је дао препоруке, разговара се о томе, оформљена је владина комисија која се тиме бави и неће бити проблема.

Да ли без СзС избори могу да буду легитимни?

– Не видим како би то утицало на легитимитет. Да ли би Лига шампиона била легитимна уколико Звезда или Партизан не би учествовали.

Или Реал и Барселона?

– Али они су далеко од Реала или Барселоне, можда као трећи тимови ових клубова. Политичка криза постоји онда када је велики проценат оних који су за странке који оспоравају изборе. Каква је то криза кад они имају 10 или 15 одсто. То може да направи штету држави, јер постоје фактори на Западу који ће тиме покушати да врше притисак на власт како би остварили неке своје циљеве на другим плановима.

А ти фактори су само на Западу?

– Па у овом погледу јесу. Када говоримо о неким другим стварима, различите врсте притисака долазе на свих страна.

Јесте ли плаћали појединим земљама за повлачење признања Косова?

– Мислите на новац?

Да.

– Приглупо је схватање да тај процес може тако да се одвија. Са неким од земаља смо први пут успоставили контакте. Треба сваком испричати политичку причу која им је прихватљива како би донели одлуку о повлачењу признања. Ми њима понудимо стратешко партнерство, потпишемо споразум о укидању виза, стипендирању њихових студената… Када из Гане дође 15 студената, њих испраћа председник парламента, код њих је то догађај. Имамо разне програме сарадње, у разним сферама, од економије, пољопривреде, па до разних развојних пројеката које ми понекад финансирамо.

Откуд онда прича о плаћању?

– Зато што је то Приштина радила. Има велики број земаља које ни не знају да су донеле одлуку о признању. Исфабриковали су нека признања, владе никада нису донеле одлуке, не постоји у архивама. На Малдивима постоји велика афера јер су два милиона евра дали за признање. То је Пацолијева прича, сам је у интервјуу рекао да је финансирао четрдесетак земаља да признају Косово. Прича о давању наоружања је његова прича и све што се ових дана чује код нас је наставак те кампање која долази из Приштине с циљем да се компромитује наша акција, а да људи који повлаче признање размишљају хоће ли бити на неком удару. Досад су их оптуживали из Приштине, а сада и из Београда.

Да ли настављамо с кампањом?

– Из Приштине говоре да лажемо око повлачења признања. Како лажемо кад стално од нас траже да престанемо с кампањом? У исто време док од нас траже да престанемо, на СБ УН Велика Британија и САД позивају све земље да признају Косово, Вљора Читаку исто, Организација исламских земаља… А ми да престанемо? То не долази у обзир.

Јесте ли комуницирали с Куртијем?

– Не познајем га. Он јавно говори оно што сви тамо мисле, а то је да треба да се створи велика Албанија. Замислите како би било када бисмо ми стално говорили да Република Српска треба да постане део Србије. Западни амбасадори се сликају под албанском заставом у Приштини… Биће компликовано у наредном периоду.

Хоће ли бити теже него с Харадинајем и Тачијем?

– Биће бар једнако тешко. Зато што код Албанаца нема велике разлике као код нас. Сви се залажу за једно – независно Косово и уједињење с Албанијом. Да ли је неко био терориста, борац ОВК или цивил, свеједно.

Је л’ вам свеједно ко ће бити министар спољних послова уместо Пацолија?

– Свеједно је. Тај нема шансе.

Ваш некадашњи шеф кабинета Бранко Лазаревић ослобођен је оптужби да је одавао тајне клану Дарка Шарића. У међувремену у јавности се појавио транскрипт његовог разговора с Мишом Бананом…

– Нису транскрипти него неки документ тужилаштва. Навикао сам на то. Никад се нисам мешао у тај процес, чак сам рекао да се слажем са свим што је рекао Дарко Шарић јер је он на суђењу рекао да ме никад није видео, као ни Лазаревића, и да никад није тражио за себе него за друге, али да ја нисам хтео да помогнем.

Шеф мафије и не разговара с министром, него преко посредника.

– Тај процес постао је актуелан тек када сам склопио коалицију с Вучићем 2012. Притом, док сам сарађивао са ДС, са Тадићем и Микијем Ракићем, нико ми на то није скренуо пажњу. Шта би се десило да сам остао у коалицији с њима?

До данас се не би знало?

– Ето толико.

Значи, на време скупљајте информације против политичких конкурената?

– (Смех) Не.

И онда политички притисак, што се чини очигледним, и Лазаревић буде ослобођен?

– Политички притисак је вршен да се суди. Што се мене тиче, никад ни са ким нисам о томе причао.

Ни неко ваш?

– А на кога ми то можемо да утичемо?

Ајте молим вас.

– Не могу ни на вас да утичем.

На нас нећете моћи никада. У каквим сте односима с трговцем оружјем Слободаном Тешићем?

– Ни у каквим. Наше министарство је једно од оних која дају сагласност за послове с трговином оружјем, у смислу да проверавамо да ли је крајња дестинација на црној листи или не. Ту су МУП, МСП, Министарство одбране и ветроватно БИА. Свако има свој део и са тог аспекта могу да гарантујем да од када сам министар никад није било ништа спорно у било којем послу што се тиче крајње дестинације.

Да ли Тешић кадрира у МСП?

– Можда је некада кадрирао. Када смо већ код тога, пошто је Мариника Тепић то споменула, због чега ћу је тужити, заинтересовао сам се шта је било с Тешићем у време претходних министара. Године 2008. фирма повезана с Тешићем, а коју води Небојша Шаренац “Мелвале”, која је на црној листи САД, добила је дозволе из овог министарства за извоз оружја у Либију у вредности већој од 100 милиона долара. Тада је министар био Вук Јеремић. Због те фирме је Тешић на црној листи. Када је Тешић с њима извозио за Либију, тада им је то било нормално.

Је л’ Тешић бирао политичког директора МСП, како су поједини медији објавили?

– Није. Можда је раније имао неке контакте с њим. Поставио га је Вељко Одаловић, то је радно место, не функција. Ја с тим немам везе.

Хоће ли Зоран Вујић остати политички директор након написа да је злоупотребљао своје место у МСП и бавио се неким незаконитим пословима?

– Већ сам рекао да ћемо после празника размотрити све наводе. Ако има и трунке истине, неће остати.

Јесте ли у контакту с неким од лидера опозиције?

– Само са Шешељем.

А са Ђиласом, Јеремићем, Шапићем, Обрадовићем…?

– Не, годинама уназад.

Да ли је циљ испуњен када говоримо о броју земаља које су повукле признање?

– Кад смо кренули у акцију, 113 земаља је признавало Косово, много више од 97, колико је потребно за већину. Били смо у тешкој ситуацији, једва одбранили позицију у Унеску 2015. Тада сам питао Вучића да ли смемо да радимо на томе, он се сагласио и ми смо на томе радили континуирано све ове године. Од 113 смо дошли до 93 земље које признају, 95 не признаје и пет које су у флуидном стању, па некад гласају овако, некад онако. У Гвинеји Бисао председник је поништио одлуку Владе о повлачењу признања, али пре неколико дана је изабран нови председник и то ће бити 96. земља која не признаје. Има ту још четири земље – Египат, Перу, Доминиканска Република и Оман – које не гласају за Косово иако су неке признале. Тако да Косово нема већину.

Извор: Блиц

фото: Весна Лалић РАС Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.