Ивица Дачић: Надам се да у Црној Гори неће одузимати цркве и манастире СПЦ Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је да је Подгорица погрешила што је усвојила Закон о слободи вероисповести и изразио уверење да у Црној Гори неће даље заоштравати ситуацију тако што ће одузимати цркве и манастире Српској православној цркви, иако то закон дозвољава.

„Даља примена Закона у смислу одузимања цркава и манастира грађених у ко зна ком веку отвара могућност даљег заоштравања ситуације. Надам се да то никоме неће пасти на памет, али закон то омогућава и зато је важно да постоји дијалог, а за дијалог је потребна воља на обе стране“, рекао је министар и изразио наду да она постоји и у Подгорици.

Дачић је додао да Београд остаје при ставу да је потребно тражити најбоље решења у интересу свих.

„Не желимо заоштравање ситуације већ решење проблема. Са друге стране имамо моралну и уставноправну обавезу да бринемо о нашем народу у Црној Гори, а по последњем попису их је 29 одсто“, рекао је Дачић новинарима одговарајући на питање каква је позиција Србије данас према Закону о слободи вероисповести који је данас ступио на снагу.

Србија се не меша у унутрашња политичка питања Црне Горе, рекао је Дачић уз напомену да у унутрашња питања не спада положај нашег народа.

„Залажемо се за права, имамо легитимне интересе, тражимо да Црна Гора поштује све конвенције на европском и светском нивоу. Kао што је легитимно право других држава да говоре о националним заједницама тако је и наше“, рекао је министар и додао да акциони планови који се односе на положај мањина и националних заједница не могу да постоје само за Србију а не и за друге земље.

Срби су аутохтони народ и са својим братским црногорским народом желимо мирно да решавамо све проблеме, навео је Дачић.

Према његовим речима, Србија ће као и до сада користити све доступне могућности, али сада на бољи начин, да помогне српском народу у Црној Гори, да финансира пројекте економске природе, али и оне у култури, науци….

Дачић је то рекао након потписивања Меморандума са амбасадорком Уједињеног краљевства Шан Меклауд о запошљавању чланова породица који живе у заједничком домаћинству са члановима дипломатских и конзуларних представништава, а одговарајући на питања новинара у вези с изјавом коју је дао током викенда.

Дачић је, наиме, коментаришући догађаје у Црној Гори изјавио да је „срамота када неко ко је дошао из Црне Горе не реагује када земља из које је дошао прогања Србе“.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да у Србији не могу несметано да делују и не само да делују, већ и да владају агентуре црногорске службе које раде против интереса СПЦ и српског народа у Црној Гори.

Дачић је такође рекао новинарима да и Срби из Црне Горе траже да се рашчисти са онима који „музу“ Србију, а помажу Милу Ђукановићу и црногорском режиму против Срба.

„Срамота је да неко ко је све стекао у Србији не реагује када земља из које је дошао прогања Србе у Црној Гори“, рекао је Дачић новинарима и додао да сви знају о чему је причао када је говорио о држављанствима и онима који раде против Срба у Црној Гори, а живе у Србији и да нико нема потребе да се прави наиван и да говори да неко прети Црногорцима.

Према његовим речима, сваки искрени Србин из Црне Горе или Црногорац који је за заједништво нема разлога да се препозна у таквим изјавама већ сви који раде у Србији и „глуме“ Србе и на основу тога праве своје империје.

„Не могу да делују они који су овде добили све – имају империју, имовину од Златибора до Суботице, криминалне кругове… културу, а да раде на ширењу мржње и одузимању права српског народа и СПЦ“, рекао је Дачић и додао да је то не само неморално, већ да ниједна земља то не би дозволила.

Дачић је упитао што неки од оних који су га осудили због те изјаве нису осуди Мили и режим због односа према Србима, него потписују све петиције против Србије, укључујући и оне да треба признати Kосово.

На питање ко „музе“ Србију, Дачић је рекао да су се ти људи сами потписали свуда и да се сами јављају.

Дачић је оценио и да су данас најугроженији Срби у Србији.

Додао је и да од Црногорске партије, која га је критиковала, очекује да се изјасни о спорном закону, а да о Светиславу Басари, који је написао текст у Данасу, нема шта да казе, када га се рођени син одрекао и јавно рекао да не подржава очев потпис на „Апелу 88“.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.