Најновије

Новица Тончев и Ђорђе Чабаркапа за лист Данас говоре о предизборној коалицији Вести

На пролећне парламентарне, локалне и покрајинске изборе коалициони партнери Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, готово извесно, изаћи ће на посебним изборним листама, иако ће лидери ових двеју странака Александар Вучић и Ивица Дачић, како је најављено формално разговарати о коалицији након Божића.
у СПС наводе да за њих цензус није проблем, јер према свим истраживањима они имају више од десет одсто подршке грађана, али негирају да им је намера да обезбеде учешће у будућој влади. Тврде да се у понуди СНС-у за формирање заједничке изборне листе нису руководили ускостраначким, већ ширим националним интересима.

У СПС наводе да за њих цензус није проблем, јер према свим истраживањима они имају више од десет одсто подршке грађана, али негирају да им је намера да обезбеде учешће у будућој влади. Тврде да се у понуди СНС-у за формирање заједничке изборне листе нису руководили ускостраначким, већ ширим националним интересима.

– Морам многе да разочарам – ни овога пута цензус неће бити упитна ствар за СПС. У Владу не улазимо као разбојници, кроз прозор, димњак или вентилациони отвор, већ искључиво на позив СНС-а који нам указује поверење и који је у прилици да суверено бира партнере и закључује постизборне коалиције. Јавност треба да зна да је Председништво СПС једногласно подржало предлог председника Дачића за заједничку изборну листу са СНС. Када смо разматрали тај предлог, ми се као партија нисмо руководили ускостраначким, већ ширим националним интересима. Наше политичко искуство је непроцењиво и неопходно, а коалиција са СНС-ом ће нам омогућити да радимо најбоље и највише за добробит Србије. Верујем да ће све то, као и нашу поруку о заједништву препознати и функционери СНС-а попут Зоране Михајловић и Драгана Шормаза па да ће своју енергију уместо на негацију постојања социјалиста, усмерити на јачање државотворности – каже за Данас Новица Тончев, потпредседник СПС, и додаје да понуда СПС није маркетиншки трик и да СНС има пуно право да оцени шта је најцелисходније решење.

На питање шта би се добило овом предизборном коалицијом, потпредседник социјалиста каже да се пре свега добија синергија гласова, али и подршка за континуитет великих инфраструктурних пројеката, структурних реформи, јачања спољнополитичких позиција Србије и одбрану Косова.

– Ми бисмо на тај начин најбоље демонстрирали лојалност коалиционом партнеру који је често сумњичав у наше искрене намере и приписује нам претензије према неким политичким аутсајдерима. Зато би, математички посматрано, коалиција СНС-СПС по броју освојених гласова и мандата однела историјску победу. Ипак, евидентно је да ми данас немамо озбиљну конкуренцију, да нисмо у дефанзиви у односу на остале политичке субјекте, па без проблема можемо да трчимо трку и са самосталним листама, а синегрију наших политика да правимо након избора – наводи Тончев.

Упитан да прокоментарише примедбе појединих социјалиста да би СПС изласком на изборе у коалицији наставио да губи идентитет, Тончев одговара да морамо бити свесни и свих последица које коалиција са собом доноси.

– Наравно, не мислим ту на техничка питања око мандата, финансирања кампање, заступљеност у медијима или на билбордима. Кључни проблем је то што свака коалиција уме прилично да ушушка и успава страначку машинерију на терену. За једну странку са традицијом какву има СПС, ризик је да пропусти да, на републичким изборима, тестира сопствену борбену спремност и снагу наших одбора на терену, да не измери домет своје кадровске и програмске политике „по дубини“. Ако си социјалиста у политици, онда мораш да будеш одговоран према себи и према другима. Не смемо да бежимо од својих комшија и од проблема обичног човека. Наши традиционални гласачи могли би да нас оптуже да смо их издали, јер због загарантованих мандата нисмо хтели да прљамо ципеле. Да не говорим од појединим друговима који би једва дочекали да се са властитим резултатом велике нуле, докопају привилегија и удобних државних фотеља. Дакле, коалиција је увек мач са две оштрице, па је политичка процена да ли се исплати ризиковати или не – наглашава Тончев.

Његов страначки колега Ђорђе Чабаркапа, потпредседник Извршног одбора СПС, каже за Данас да душебрижници за идентитет СПС нема разлога да брину, јер су социјалисти свој идентитет до сада много пута потврдили и да је СПС и данас друга политичка опција по снази у Србији. Он каже и да нису битне функције, већ шта СПС и СНС заједно могу да ураде у најбољем интересу Србије и да зато нема места злонамерним и малициозним коментарима.

 

– Није реч о страху од изборног резултат или о томе ко ће јефтиније и лакше да прође, већ о добронамерном предлогу који је утемељен на државотворној политици, стратешком партнерству и потреби да апсолутно нико више не може говорити о председнику СПС и СПС у целини као нелојалном партнеру – напомиње Чабаркапа.

Извор: Данас