Александар Антић о посети Истанбулу: Турски ток капиталан пројекат за Србију Вести

Говорећи о Турском току, и посети Истанбулу, где је са председником Србије Александром Вучићем боравио на инаугурацији дела овог пројекта, Антић је нагласио да нема развоја Србије без гаса и да ће са тим пројектом Србија постати транзитна земља за гас.
Истиче да је Турски ток капиталан пројекат за Србију и да је и председник Србије Александар Вучић разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим о изградњи гасовода кроз Бугарску, како би Србија могла да се повеже на Турски ток.


Бугарска је имала кашњење на својој деоници због интерне процедуре. Требало је сви да завршимо своје деонице до 1. јануара. Борисов је још једном чврсто обећао да ће Бугарска своју деоницу од 308 километара завршити током маја, како би Србија могла да добије прве количине гаса – рекао је министар.
Антић каже да би Бугарска требало то да заврши у другој половини године и да би прве количине гаса за Србију могле да потекну у септембру или октобру односно када почне нова гасна сезона.
Србија потпуно мења своју позицију на гасној мапи Европе и постаје транзитна земља. Раније смо били и слепо црево – рекао је Антић и додао да ће у нашу земљу улазити око 13 милијарди кубних метара гаса, а излазити осам, девет или 10 милијарди према Мађарској.
Укупан приход компаније која реализује проијекат Гастранс ће, када проради гасовод у Србији у пуном капацитету бити само од транзита око 185 милиона евра, тако да ће се од тих средстава у потпуности исплатити гасовод. Србија треба да буде поносна на тај пројекат, рекао је Антић и подсетио да је Србија завршила полагање цеви на својој деоници од априла до децембра прошле године.
Антић наводи да је деоница која спаја Русију и Турску испод Црног мора дуга 930 км, затим копнена деоница кроз Турску од 130 км, кроз Бугарску је деоница дуга 474 км и кроз Србију 403 км. Министар, такође истиче, да је наша земља спремна за сваки сценарио кад је реч о транспорт гаса преко Украјине.
Говорећи о осцилацијама у цени нафте на светским берзама због односа Ирана и САД, он је рекао да то неће изазвати раст цене нафтних деривата и осталих енергената у Србији, нити ће доћи до поскупљења грејања.


Стабилизована је цена нафте на светским берзама и нема разлога за евентуално поскупљење нафтних деривата и осталих енегената, истакао је Антић .
Такође, он додаје, да је грејање у Србији врло стабилно и да Београдске електране, као и у другим градовима, већ више од десет дана раде у 24-сатном режиму. Истиче да су топлане уредно снабдевене енергентима, да је Банатски двор „препун“, односно да је ускладиштено више од 500 милиона кубних метара гаса., а исто је са мазутом и угљем – У ЕПС-у има више од милион и по тона угља – нагласио је министар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.