Најновије

Ивица Дачић: Захвални смо Палестини на принципијелној подршци поводом Kосова и Метохије Вести

Министри спољних послова Србије и Палестине, Ивица Дачић и Ријад Ал Малики, сагласали су се да су билатерални односи две државе добри и да постоји традиционално пријатељство, истичући да таквим односима доприноси и међусобно подржавање у међународним форумима и организацијама.

После састанка два министра, потписани су и споразуми, један који су потписали министри Дачић и Ал Малики који се односи на укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, а министар омладине и спорта Вања Удовичић и палестински министар потписали су споразум о сарадњи српског Министарства са Високим саветом за омладину и спорт Палестине.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да му је велико задовљство што има прилику да угости великог пријатеља Србије, који је, како је рекао, и лично допринео развоју пријатељства Србије и Палестине, али и заједно са палестинским председником Абазом подржава Србију у свим међународним организацијама по питању територијалног интегритета и суверенитета, не гласајући за пријем Kосова у међународне организације.

“Неспорно је да постоји традиционално пријатељство и да имамо добре односе”, казао је Дачић подсетивши да је бивша Југославија међу првима признала Палестину, чак и пре неких арапских земаља.

Према његовим речима, потребно је да се заједнички ангажују да наставе да јачају билатералну сарадњу у различитим формама и разним областима.

“Захвални смо Палестини на принципијелној подршци поводом Kосова и Метохије, а та подршка је од изузетне важности јер је Палестина веома цењена и то не само у муслиманском свету, већ се њихов став цени и у другим земљама”, казао је шеф српске дипломатије.

Kако је навео, палестинска подршка је битна и зато што се са Kосовом често искоришћава питање ислама и вере, како би на тај начин дошли до признавање независности од стране муслиманских земаља, које, додаје, нису проникле у суштину проблема.

Појашњава да многе муслиманске земље не знају да се то разликује од борбе неког народа на самоопредељење, јер Албанци већ имају своју државу – Албанију, а да на KиМ чине мањину у Србији, те да свако проглашење сецесије представља кршење међународног права.

Што се тиче Србије, Дачић је поново истакао да наша земља подржава решење израелско – палестинског конфликта по моделу две државе.

“У том смислу нема промене у нашем виђењу ни статуса Јерусалима до постизања трајног решења које треба да буде засновано на основу договора две стране. Ми се противимо унилатералним решењима и залажемо се за ревитализацију мировног процеса на Блиском истоку”, казао је Дачић.

Kако је навео, на састанку разговарали су и о многим темама, као што су стипендије за студенте из Палестине, отварање нашег дипломатског представништва у Рамали, а договорили су и да Малики, као министар иностраних послова Палестине буде на челу Мешовитог комитета две земље.

Истакао је да је палестински председник Махмуд Абас позван да дође у посету Србији и подсетио да је пре три године провео Божић у Витлејему и то захваљујући његовом данашњем госту.

Kада је у питању политичка димензија, Палестина подржава позицију Србије по питању Kосова и не могу да прихвате ниједну позицију која није у складу са српском позицијом када је Kосово у питању, рекао је Ал Малики.

Додаје да желе да промовишу српску позицију на међународном нивоу у оним земљама и организацијама где имају неког утицаја и казао да очекују да и Србија промовише њихову позицију у форумима где она има утицај.

Говорећи да је јуче потписан Споразум о сарадњи у области безбедности, Ал Малики је казао да је сарадња у тој области веома важна, а да тај споразум укључује све што се тиче безбедности, не само размену затвореника, већ и информација, заједничко суочавање са изазовима, укључујући и борбу са међународним тероризмом и борбу против међународних савремених злочина који су, како каже, јако софистицирани.

Kако је навео, највероватније ће у јуну бити одржана седница Мешовитог комитета, а од велике важности би било и да тада присуствују председници две земље.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да нема формалних иницијатива Београда и Бањалуке о формирању комисије која би изнела своје виђење о догађајима у рату у БиХ, а након што је са докумената у Великој Британији скинута ознака поверљивовости.

Шеф српске дипломатије је казао да је тема која је заступљена у тим документим, а реч је о догађајима у вези са Сребреницом, веома важна, јер се до сада користила као флоскула како би се показала једна страна приче, односно страна која је оптуживала само српски народ.

“Зато сваки нови податак који има другачију конотацију од нечега што је можда већ ушло у стандарде треба пажљиво проучити и према томе предузимати одређене политичке акције”, казао је Дачић на конференцији за новинаре након састанка са палестинским министром иностраних послова Ријадом Ал Маликом одговарајући на новинарска питања.

Међутим, како је приметио, то није једина тема на коју треба обратити пажњу и додао да постоји још доста тема о којима ће се сазнавати истина читајући податке из архива.

Kако каже, веома су важни и извештаји о томе шта се десило на Маркалама, затим шта се десило на почетку и пред акцију “Олуја”…

Такође, сматра шеф српске дипломатије, важно је да се виде и документа везана за Kосово и Метохију, а у вези с догађајима који су претходили бомбардовању.

“Не знам колико ће све то бити доступно”, казао је Дачић илуструјући ту несигурност у погледу доступности докумената примером Француске која Србији још није дала све податке из архива у вези с атентатом на краља Александра Kарађорђевића.

Београд наставља са политиком утврђивања ко је признао, а ко није признао независност Косова, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић додајући да је Србија спремна на мораторијум да се не ради више ништа, али да то не може под условом да ми престанемо, а да они наставе да раде даље.

“Они мисле да ми треба да престанемо да се они не би нервирали много, а да Косово треба да настави да лобира за своју независност, да САД и Велика Британија на свакој СБ УН зову све земље да признају Косово, а ми да испаднемо наивни”, казао је Дачић.

Истакао је да је то државна акција и државни пројекат, те да није уперена ни против кога, већ само да заштити наше националне и државне интересе.

Упитан да прокоментарише изјаву о пет земаља за које се не зна тачно да ли су признале или нису признале независност Косова, Дачић је казао да је од 193 чланице УН, пре две године 113 признавало независност, што је значило да је Косово тада могло да прогура неке одлуке на Генералној скупштини.

Како је навео, како би то спречили, Србија је кренула да ради на томе да утврди ко признаје, а ко не и са 17 земаља смо прецизирали да они више не признају, односно сада 93 земље признају независност Косова, а 95 не признаје Косово, док је пет земаља “флуидно”.

“То су Египат који је признао, али нема нигде писмено, као и Перу, затим Оман где мени тамошњи министар каже да их нису признали, а Косово каже да јесу, Гвинеа Бисао која је некада признала Косово, па је премијер повукао признање, а председник је сменио тог премијера и дао изјаву да не повлаче признање и Доминиканска Република која је некада признала Косово, али нама је и званично потврдила да ће поштовати сваки договор Београда и Приштине”, навео је Дачић.

Те земље, како је објаснио, не гласају за Косово у међународним организацијама, али су некада признале независност.

“Не гласају, али не могу да рачунам 100 одсто да нису признале”, казао је Дачић.

Наводећи да је у УН потребна већина од 97 земаља за доношење одлука, Дачић је рекао да је сада ситуација таква да можемо да рачунамо да у УН нека одлука коју Косово буде предлагало неће моћи да прође.

“Знамо да би Русија уложила вето када би питање независности било на дневном реду, али морамо да се осигурамо за случај да се то не деси”, поручио је министар.

Упитан да прокоментарише то што је приштинско Министарство спољних послова издало препоруку грађанима Косова да не путују у Србију због хапшења осумњиченог за ратне злочијне на Мердарама у суботу, Дачић је казао да ко год је починио злочине треба да одговара.

“Да ли ће да одговара пред судом одавде или међународним, свеједно је”, казао је Дачић додајући да постоје различите врсте оптужница у региону.

Како је навео, Србија је пре више година предлагала да се седне и разговара о том питању и да се види ко се све налази на тим листама.

Упитао је и да ли Србија треба сада да препоручи својим грађанима да не иду у БиХ или Хрватску.

“Што се тиче ових са Косова, они би требало да дају налог да избегавају да путују било где, јер где год да крену биће ухапшени и то не само због догађаја на Косову. Највише људи међу борцима Исламске државе пропорционално по броју становника је са Косова”, приметио је Дачић.

Додао је да се то питање политизује, јер, како је приметио на КиМ слободно могу да хапсе Србе, али да када се ухапси неки Албанац од тога се прави политички процес.

Добро је да земља из нашег региона буде председавајућа ЕУ, казао је Дачић додајући да је то под условом да сви заједно покушамо да тражимо заједничке интересе који би били у циљу европских интеграција и решавања проблема у региону.

За Хрватску било добро да се представи као земља која може добро да председава ЕУ.

“То је прво председавање за њих. Ми смо и раније рекли да, без обзира што имамо одређена неслагања, мислимо да је добро да земља из нашег региона буде председавајућа, наравно то под условом да сви заједно покушамо да тражимо неке заједничке интересе који би били у циљу и европских интеграција, али и у циљу мирног решавања свих наших билатералних проблема или проблема у региону”, казао је Дачић и додао:

“Све што се дешавало претходних година није нам добра препорука да ће се тако нешто и десити.”

Коментаришући председничке изборе у Хрватској, Дачић је казао да је то ко ће владати Хрватском ствар грађана Хрватске.

“Ми немамо права да се мешамо, сарађујемо са свима који су изабрани и волели бисмо да постигнемо резултате на унапређењу наших односа и тражењу заједничких интереса”, навео је Дачић.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.