Gostovanje Ivice Dačića u emisiji “Ćirilica” TV Hepi: Što manje svađe, što više jedinstva Vesti

U emisiji “Ćirilica” su, pored ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, gostovali istoričar i bivši ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić i glumica Ivana Žigon.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da će i ove godine biti još povlačenja priznanja Kosova.

Kada smo krenuli u diplomatsku ofanzivu 117 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Sada je ta brojka na 97, rekao je Dačić u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi i podvukao da je loše bilo što nismo imali diplomatske odnose sa nekim zemljama.

Ministar dodaje da je Marinika Tepić napravili veliki problem kada je pričala da je Srbija plaćala pojedinim zemljama da bi povukli priznanje Kosova.
Dačić je ocenio da je godina za nama bila teška na mnogim poljima, i to ne samo za Srbiju, već u međunarodnim odnosima, gde je bilo tektonskih poremećaja.

On je naveo da je u svetu zabeleženo mnogo promena – SAD i EU više nisu na istoj strani, jer su po mnogim pitanjima na različitim stranama, SAD su shvatile da im je Kina glavni suparnik, dešavao se Bregzit, transformacija EU.

I u ovakvom svetu, mi smo tražili mesto za našu Srbiju, naglasio je Dačić.
Rusi će prihvati svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiji, decidno tvrdi srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić .
– Onaj ko radi na tome da mi narušimo odnose sa Rusijom radi na tome da nam odseče granu na kojoj stojimo – dodaje ministar. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uveren je da je Vladimir Putin prijatelj naše zemlje.- Da je Putin i njegova garnitura bila na vlasti u Rusiji 1999. godine NATO sigurno ne bi bombardovao Srbiju – podvukao je Dačić.

Analizirajući današnju politiku Mila Đukanovića, ministar Ivica Dačić je citirao izjave sadašnjeg predsednika Crne Gore.
– Đukanovića je 1990. godine izjavljivao da su Crnogorci ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost – naveo je Đukanovićeve reči lider SPS.
Crnogorci su deo srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Ovo je podvukao Slavenko Terzić, eks ambasador Srbije u Moskvi, a na njega se nadovezao i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je citirao kralja Nikolu, tačnije njegov govor iz novembra 1913. godine.
– Hrabre vojske, dve srpske vojske spojile su se. Srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno je- naveo je kralj Nikola i podvukao da ima srpsko srce.
Milo Đukanović sve radi danas da bi se održao na vlasti jer je svestan da ne može da dobije srpske glasove.

Napominje da u Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi i samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi. Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u prilog ovoj konstataciji pokazuje i zvanične podatke.

– Cilj je da na sledećem popisu bude što manje Srba, a 2003. godine ih je bilo 32 posto, a sada 29 posto. A samo njih pet odsto radi u državnoj administraciji. Dobijaju otkaze kada se izjasne kao Srbi. Pa i brat mog šefa obezbeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda – objasnio je ministar.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je govorio o pritiscima na Srbe.
– Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gde god da su na svetu.
Ministar spoljnih poslova Srbije, između ostalog je naveo da Crnogorska partija u Srbiji podržava Zakon o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojen i zbog čega je izbio bunt naroda u Crnoj Gori.
– Može ta partije mene da kritikuje. Ali prvo mora da kritikuje Đukanovića. E onda mogu da se složim – objasnio je Dačić.
Ministar smatra da Crnogorci u Srbiji protežiraju svoje ljude.
– To su agenture crnogorskog režima u Srbiji. Srbiju smatraju kravom muzarom. Oni su izveli velikocrnogorsku agresiju na Dedinje – dodaje Dačić.

Ministar Ivica Dačić se osvrnuo i na sramni potez Juga Lazovića, sina proslavljenog glumca Danila Lazovića. Lazović mlađi, rukometaš i član reprezentacije Crne Gore, slavio je preksinoć pobedu svoje reprezentacije nad Srbijom u rukometu mašući zelenom fašističkom zastavom.
– Njegov otac Danilo Lazovića je podržavao Srbiju, branio je Radovana Karadžića. A njegov sin Jug igra za reprezentaciju Crne Gore jer mu je majka sa Cetinja. On je rođen u Beogradu. Kada nije uspeo u Srbiji otišao je u Podgoricu. Sve je to u redu. A sada je mahao zelenom zastavom što je bila komitska zastava. Fašistička zastava. A, Jug Lazović sigurno ima i srpsko državljanstvo – naveo je Dačić.

Ministar je podvukao da se niko iz prethodnih vlasti nije setio da otvori konzulat Srbije na severu Crne Gore.
– Sve su tamo Srbi, a niko se ranije nije setio da treba da otvori konzulate – dodao je Dačić.

Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova, ocenio je da je godina za nama bila teška na mnogim poljima. I to ne samo za Srbiju, već i u međunarodnim odnosima, veliki tektonski poremeđaji u odnosima.
– Poseta Markona je svakako obeležila diplomatski 2019. Tu su i posete Putinu, dolazak ruskog predsednika u Beograd – objasnio je Dačić.
On je naveo da je i svetu zabeleženo mnogo promena. I u ovakvom svetu mi smo tražili mesto za Srbiju – navodi Dačić.
Večeras slavimo doček Srpske nove godine i uvek je diplomatski prijem  13. januara.

Što manje svađe, što više jedinstva. Nemoj da hranimo naše neprijatelje.
Ovo je poručio u šef diplomatije Ivica Dačić u čestitci za Srpsku novu godinu građanima Srbiji.
On je gostujući u emisiji “Ćirilica”, posle čestitke, citirao Njegoša:
– Brat je mio koje vere bio!

Izvor: Tanjug i TV Hepi, foto: TV Hepi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.