Nikodijević: Važno je jačati nezavisne institucije Beograd

Pred predsednikom Skupštine Grada Beograda Nikolom Nikodijevićem su u zdanju Starog dvora zakletvu položili Jelena Stoilković i Aleksandar Jovanović – pre stupanja na dužnost zamenika ombudsmana Grada Beograda.

Nikodijević je istakao da se svečanost polaganja zakletve prvi put održava u Starom dvoru, podsetivši na to da institucija gradskog ombudsmana uspešno funkcioniše već 14 godina.

– U demokratskim zemljama jako je važno jačati nezavisne institucije. Institucija gradskog ombudsmana će u ovom slučaju štititi prava građana Beograda i biti u službi kontrole svih nas koji radimo u Gradu Beogradu i Gradskoj upravi – ukazao je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio na to da se od pre nekoliko godina uvela praksa da sva dokumenta – opšta akta koja se tiču građana prestonice – prvo idu na saglasnost kod gradskog ombudsmana, pa tek onda na usvajanje u Skupštinu grada.

– Na taj način imamo prethodnu, ali i naknadnu proveru svih akata koje usvaja Skupština Grada Beograda. S tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti – zaključio je Nikodijević i zahvalio gradskom ombudsmanu Miljku Valjareviću na dobroj saradnji.

Svečanosti polaganja zakletve prisustvovali su ombudsman Grada Beograda Miljko Valjaraveć i gradska sekretarka za skupštinske poslove i propise, kao i ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja Nataša Đukić.

Za zamenike gradskog ombudsmana Jelena Stoilković i Aleksandar Jovanović izabrani su na 19. sednici Skupštine Grada Beograda, održanoj 27. decembra 2019. godine.

Video prilog s događaja može se preuzeti s veb-adrese: infobiro.tv

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.