Најновије

Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић договорио је у Прагу наставак интензивне сарадње са Чешком у сектору рударства и енергетике, и очекује скору реализацију пројекта набавке опреме и модернизацију производње у рудницима Соко и Рембас.
Антић се са делегацијом Србије, у којој су били и представници ЕПС и Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица, састао и са представницима већег броја чешких компанија, као што су Шкода Праха, Острој, ЕУТИТ, НОЕН.
“Обишли смо рудник Билина, као и једну од најмодернијих европских термоелектрана Ледвице. Имали смо читав низ активности од којих очекујемо да ћемо у наредном периоду имати можда и неку конкретну сарадњу”, каже Антић.
Антић је навео да је делегација Србије имала изузетно успешну дводневну посету Чешкој и веома садржајне разговоре са потпредседником чешке Владе и министром индустије и енергетике Чешке Карелом Хавличеком.
“Договорили смо наставак интензивне сарадње наше две земље у сектору рударства и енергетике. Договорили смо да заједнички дефинишемо све оне кључне приоритете у енергетским политикама узимајући у обзир да је Чешка, као држава ЕУ, донекле сличног енергетског микса као и Србија”, рекао је Антић.
Како је навео, искуства Чешке у области обновљивих извора енергије и термокапацитета важна су и за енергетску транзицију Србије.
“Договорили смо конкретну сарадњу у области рударства, геолошких истраживања, сарадњу наших геолошких завода и института за рударство и металургију, читав низ институционалних ствари и оквира које ћемо на нивоу две владе и два министарства у наредном периоду дефинисати и заједнички реализовати”, рекао је Антић.
Како је навео, од изузетног значаја су контакти и сусрети које су имали са већим бројем чешких компанија.
С озбиром да су, каже министар, у делегацији били и представници ЕПС и ЈП Ресавица, посета је била прилика да српске енергетске и рударске компаније разговарају са представницима компанија у Чешкој о могућој сарадњи и конкретним пројектима.
Антић је навео да се разговарало и о руднику Штаваљ, као и да су дефинисали читав низ активности које претходе том пројекту.
“Кад је у питању ЕПС, пре свега наш рударски сектор, разговарали смо и са Шкода Праха везано за модернизацију постојећих капацитета, али и са компанијом Ноен, која у Чешкој заједно са својим партнерским компанијама има једну значајну улогу пре свега у изградњи рударске опреме и великих рударских капацитета за експлоатацију угља”, рекао је министар Антић.

Извор: Танјуг