Antić u Pragu sa potpredsednikom Vlade Češke i ministrom industrije i trgovine Karelom Havličekom Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dogovorio je u Pragu nastavak intenzivne saradnje sa Češkom u sektoru rudarstva i energetike, i očekuje skoru realizaciju projekta nabavke opreme i modernizaciju proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas.
Antić se sa delegacijom Srbije, u kojoj su bili i predstavnici EPS i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, sastao i sa predstavnicima većeg broja čeških kompanija, kao što su Škoda Praha, Ostroj, EUTIT, NOEN.
“Obišli smo rudnik Bilina, kao i jednu od najmodernijih evropskih termoelektrana Ledvice. Imali smo čitav niz aktivnosti od kojih očekujemo da ćemo u narednom periodu imati možda i neku konkretnu saradnju”, kaže Antić.
Antić je naveo da je delegacija Srbije imala izuzetno uspešnu dvodnevnu posetu Češkoj i veoma sadržajne razgovore sa potpredsednikom češke Vlade i ministrom industije i energetike Češke Karelom Havličekom.
“Dogovorili smo nastavak intenzivne saradnje naše dve zemlje u sektoru rudarstva i energetike. Dogovorili smo da zajednički definišemo sve one ključne prioritete u energetskim politikama uzimajući u obzir da je Češka, kao država EU, donekle sličnog energetskog miksa kao i Srbija”, rekao je Antić.
Kako je naveo, iskustva Češke u oblasti obnovljivih izvora energije i termokapaciteta važna su i za energetsku tranziciju Srbije.
“Dogovorili smo konkretnu saradnju u oblasti rudarstva, geoloških istraživanja, saradnju naših geoloških zavoda i instituta za rudarstvo i metalurgiju, čitav niz institucionalnih stvari i okvira koje ćemo na nivou dve vlade i dva ministarstva u narednom periodu definisati i zajednički realizovati”, rekao je Antić.
Kako je naveo, od izuzetnog značaja su kontakti i susreti koje su imali sa većim brojem čeških kompanija.
S ozbirom da su, kaže ministar, u delegaciji bili i predstavnici EPS i JP Resavica, poseta je bila prilika da srpske energetske i rudarske kompanije razgovaraju sa predstavnicima kompanija u Češkoj o mogućoj saradnji i konkretnim projektima.
Antić je naveo da se razgovaralo i o rudniku Štavalj, kao i da su definisali čitav niz aktivnosti koje prethode tom projektu.
“Kad je u pitanju EPS, pre svega naš rudarski sektor, razgovarali smo i sa Škoda Praha vezano za modernizaciju postojećih kapaciteta, ali i sa kompanijom Noen, koja u Češkoj zajedno sa svojim partnerskim kompanijama ima jednu značajnu ulogu pre svega u izgradnji rudarske opreme i velikih rudarskih kapaciteta za eksploataciju uglja”, rekao je ministar Antić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.